Brojni kulturni događaji na repertoaru Festivala “Sarajevska zima”

Sarajevska zima

Sarajevska zima

Široka lepeza kulturne ponude sačinjena od koncerata, izložbi, predstava i filmova naći će se na repertoaru Festivala “Sarajevska zima” do kraja sedmice, budeći “apetit” kod svih sladokusaca kulturnih dešavanja u bh. prijestolnici.

Tako će jedan od ključnih događaja biti gostovanje prestižne plesne američke kompanije Carolyn Dorfman Dance Company, koja će se ovdašnjoj publici predstaviti 22. februara na sceni Narodnog pozorišta, izvodeći multimedijalnu predstavu “Unutrašnji dizajn”.

Predstava koja donosi moderni ples kreirana je na kompozicije Sarajke Svjetlane Bukvić, koja živi u New Yorku i radi na New York University gdje predaje elektronsku muziku. Ona će istog dana u Narodnom pozorištu prvo izvesti vlastiti koncert, a potom će kao njeni gosti nastupiti članovi ansambla kompanije Carolyn Dorfman Dance Company.

Svjetlana Bukvić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je veoma uzbuđena zbog nedjeljnog koncerta u rodnom gradu, te da predstava koju izvodi spomenuta američka kompanija predstavlja simbiozu zvuka, pokreta i slike.

– Na svom ću koncertu izvesti dvije kompozicije s posljednjeg albuma “Evolucija”, a kompanija čija se predstava izvodi po mojoj muzici jedna je od najpoznatijih u Americi – kazala je ona.

Selektorica plesnog programa Festivala Belma Čečo-Bakrač naglašava da je ova kompanija aktivna već 30 godina, te da se njenih deset igrača bavi modernim baletnim izrazom koji nije prisutan na domaćoj sceni. Podvlači da je na umjetnički izraz Carolyn Dorfman uticaj imala njena porodična historija, jer je dijete roditelja ubijenih u holokaustu.

Također, gostovanje ove trupe u Sarajevu neće biti završeno njihovim nastupom, jer će koreografkinja Dorfman, po kojoj se trupa i zove, održati i plesnu radionicu namijenjenu profesionalnim plesačima.

Značajan događaj na Festivalu bit će i koncert Gudačkog kvarteta Opere iz Kaira (Egipat), koji će biti održan 21. februara u Bošnjačkom institutu. Na repertoaru će se naći djela za žičane kvartete koje su napisali egipatski i internacionalni kompozitori, među kojima su i W.A. Mozart, Šostakovič i A. Piazzolla.

Izložbom radova pod nazivom “42 dana”, koja će biti otvorena 19. februara u Galeriji “Preporod”, publici će se predstaviti autorica Ilonka Jasak. Ona naglašava da je riječ o istom broju radova rađenih u tehnici kolaža.

– Datum otvaranja izložbe je našao mene, jer je tog dana Kineska nova godina. Svi radovi su rađeni od papira, dekorativnog i drugog, a teme su apstraktne – istaknula je ona.

U kinima Meeting point i Kriterion ljubitelji sedme umjetnosti mogu pratiti ostvarenja japanske i njemačke kinematografije.

Po završetku konferencije za medije, u Narodnom pozorištu je održan i okrugli sto posvećen obilježavanju 100. godišnjice  objave pripovijetke “Metamorfoza” Franza Kafke, u čijem su radu učestvovali profesori i studenti Filozofskog fakulteta Sarajevo, s Odsjeka za komparativnu književnost i germanistiku.

Rečeno je da “Metamorfoza” predstavlja najslikovitiji prikaz otuđenja pojedinca u svijetu, te da je ovo djelo stotinu godina od njegovog objavljivanja danas možda i najaktuelnije. Kafkino pitanje otuđenja je beskonačno, jer konstantno potvrđuje poziciju malog pojedinca u odnosu na kapitalističku mašineriju.

Posted by on 2015-02-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login