Burhan Ozbilici pobjednik takmičenja World Press Photo

Burhan OzbiliciFotoreporter Associated Pressa Burhan Ozbilici pobjedio je na takmičenju World Press Photo za 2017. godinu u ponedjeljak, dok su članovi žirija i kolege hvalili njegovu hrabrost i vještinu u prikazivanju trenutka na fotografiji turskog policajca van dužnosti koji maše pištoljem stojeći iznad tijela ubijenog ruskog ambasadora, koga je neposredno prije toga fatalno ustrijelio.

Ozbilicijeva fortografija dio je serijala naslovljenog kao “Ubistvo u Turskoj” koji je također dobila nagradu u kategoriji Vijesti i priče s lica mjesta. Fotografije su snimljene u momentima prije i nakon što je policajac Mevlut Mert Altintas izvukao pištolj i otvorio vatru na ambasadora Andreja Karlova na izložbi fotografija u Ankari 19. decembra.

Na pobjedničkoj fotografiji, napadač u odjelu i kravati, stoji prkosno, s pištoljem u desnoj ruci okrenutim prema tlu i s podignutom lijevom rukom, pokazujući kažiprstom prema gore. Ambasadorovo tijelo ležalo je na podu neposredno iza Altintasa.

Druga fotografija u seriji prikazuje ambasadora prije pucnjave, dok Altintas stoji iza njega, prenosi AP.

Posted by on 2017-02-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login