Buzz Aldrin: Čovjek na Marsu do 2040.

Buzz Aldrin

Buzz Aldrin

Penzionisani astronaut Buzz Aldrin, koji je zajedno s Neilom Armstrongom sletio na Mjesec 20. jula 1969. godine, vjeruje da će  stići na Mars do 2040. godine.

Aldrinova fondacija organizirala je tokom vikenda donatorsku večeru u Svemirskom centru Kennedy na Floridi i prikupila tom prilikom 190.000 dolara za promociju letova u svemir.

“Sadašnji programi istraživanja svemira gutaju i svaku mrvu iz budžeta, što se mora smanjiti da bismo ikada otišli bilo gdje”, upozorio je Aldrin.

Na prvoj od tri večere, koje će biti priređene povodom 48 godina od slijetanja na Mjesec, bila su još trojica od ukupno 12 astronauta koji su hodali Mjesecom tokom misija “Apolo” – Walt Cunningham, Michael Collins i Harrison “Jack” Schmitt.

Osnivač kompanije Amazon i kompanije za letove u svemir Blue Origin Jeff Bezos, prvi dobitnik novouvedene nagrade Aldrinove fondacije, rekao je da je “milijardu ljudi u Sunčevom sustavu, a ono što nas sprječava da učinimo idući korak, jeste što je to vražje skupo”.

Bezos je najavio da će za letove u svemir pokloniti sve prihode od lutrije Amazona.

Aldrin, rođen 1930. godine, drugi je čovjek koji je hodao Mjesecom poslije Armstronga.

Poslije penzioninsanja osnovao je kompaniju za projektiranje raketa. Piše i znanstveno-fantastična djela.

Posted by on 2017-07-18. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login