Cannes: Film “Dheepan” dobitnik Zlatne palme

Cannes, Dheepan

Cannes, Dheepan

Film francuskog reditelja Jacquesa Audiarda “Dheepan” osvojio je sinoć Zlatnu palmu, glavnu nagradu na 68. međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Audiardov film koji govori o bivšem vojniku koji bježi iz građanskog rata u Šri Lanki, jedan je od pet francuskih filmova koji su se našli u konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu.

“Dobiti nagradu od braće Coen je nešto potpuno izuzetno”, rekao je vrlo uzbuđen 63-ogodišnji reditelj kada mu je uručeno priznanje.

Ethan Coen, koji je ove godine sa svojm bratom Joelom bio kopredsjedavajući žirija, rekao je da su svi bili oduševljeni filmom i da je odluka bila brza.

Drugu nagradu osvojio je mađarski film Laszla Nemesa “Saul fia”, a treću ljubavna priča “The Lobster”, grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa s Colinom Farrellom, Jessicom Barden i Rachel Weisz.

Tajvanski reditelj Hou Hsiao-Hsien osvojio je nagradu za najbolju režiju za film “Nie Yinniang”.

Francuski glumac Vincent Lindon dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu “La loi du marche” Stephanea Brizea. Nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su Amerikanka Rooney Mara za ulogu u filmu “Carol” Todda Haynea i Francuskinja Emmanuelle Bercot za ulogu u filmu “Mon roi” u režiji Maiwenn Besco.

O dobitnicima nagrada glavne konkurencije odlučivao je žiri kojim je predsjedavao dvojac – braća Joel i Ethan Coen.

Na ovogodišnjem festivalu obilježeno je 60 godina od nagrade Zlatne palme, koja vrijedi 20.000 eura i izrađuje se od zlata i posebnog kristala.

Posted by on 2015-05-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login