Centralnoevropske zemlje traže snažniju EU nakon britanskog odlaska

Premijeri četiri centralnoevropske zemlje sastali su se u četvrtak kako bi raspravljali o načinima jačanja Evropske unije nakon što Britanija napusti blok.

Sastanak se desio samo nekoliko dana uoči samita EU u Bruxellesu i uoči samita 25. marta u Rimu na kome će se obilježiti 60. godišnjica stvaranja Evropske ekonomske zajednice koja je postala temelj za stvaranje EU.

U Varšavi je poljska premijerka Beata Szydlo ugostila svoje kolege – Bohuslava Sobotku iz Češke Republike, slovačkog premijera Roberta Ficu i mađarskog Victora Orbana. Četiri zemlje su poznate kao Višegradska grupa.

Portparol Szydlo, Rafal Bochenek, izjavio je da će razgovori biti posvećeni budućnosti EU, ali također i kvaliteti hrane koju neke međunarodne firme prodaju u centralnoj Evropi. Sudeći po nekim ekspertima, hrana koja se prodaje na centralnoevropskim tržištima slabijeg je kvaliteta od one koja se prodaje u drugim zemljama.

Očekuje se također da razgovorima dominira nedovoljna poljska podrška drugom mandatu Donalda Tuska, bivšeg poljskog premijera, na čelu Evropskog vijeća.

Tuskov dvoipogodišnji mandat ističe u maju. On je jedini kandidat za tu poziciju i uživa podršku većine članica EU, ali je on dugogodišnji politički suparnik vladajuće poljske konzervativne stranke.

Posted by on 2017-03-02. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login