CIA mora predati informacije o tajnim zatvorima

Vojni sud u američkoj pomorskoj bazi Gvantanamo na Kubi naredio je Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) da preda sve informacije koje posjeduje o tajnim zatvorima.

Guantanamo Bay

Guantanamo Bay

Sudija Džejms Pol zatražio je od američke vlade da preda sve informacije o imenima svih umiješanih i lokacijama tajnih zatvora CIA-e u kojima je držan Abd al-Rahim Naširi između 2002. i 2006. godine. Naširiju se trenutno sudi pred vojnim sudom u Gvantanamu.

“Ovom odlukom suda američke vlasti moraju da pruže na uvid veliku količinu materijala u vezi sa zatvaranjem, zadržavanjem i ispitivanjem zatvorenika”, rekao je Naširijev advokat Rik Kejmen agenciji AFP.

Džejms Konel, advokat drugog zatvorenika u Gvantanamu, rekao je da vlasti moraju da predaju podatke koji se odnose na lokacije, imena osoblja, procedure, zahtjeve i odobrenja za primjenu određenih tehnika ispitivanja.

“Veoma je značajno saznati šta se tačno dogodilo, gdje se dogodilo i ko je to odobrio, ko je znao za to i koji su rezultati”, rekao je advokat.

Naširi, državljanin Saudijske Arabije jemenskog porijekla, optužen je za “organizaciju” bombaškog napada na američki razarač “USS Koul” 2000. godine kada je ubijeno 17 američkih vojnika, a 37 je ranjeno.

Agenti CIA uhapsili su Naširija u novembru 2002. godine, a od 2006. on se nalazi u vojnom zatvoru u Gvantanamu. U slučaju da ga proglase krivim, suočava se sa smrtnom kaznom.

Posted by on 2014-04-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login