Čitanja za Vijećnicu u Beču i Sarajevu

VijećnicaNeformalna organizacija “Jedan grad, jedna borba“ pokrenula je prošle godine inicijativu “Narodna čitona: Vijećnica je naša!” kojom se traži da sarajevska Vijećnica bude dostupna građanima.

Kako se tvrdi u saopćenju, iako je zgrada sarajevske Vijećnice obnovljena prije više od tri godine, nije vraćena građanima Sarajeva i BiH.

-Protivno očekivanjima, originalnoj namjeni i historiji vlasništva, u Vijećnicu se nakon obnove i otvaranja useljava Uprava Grada Sarajeva i njom u potpunosti raspolaže. Korištenje prostora se komercijalizira, zgradom raspolaže gradonačelnik, a upravlja poduzeće – navodi se u saopćenju ove neformalne organizacije.

Podršku sarajevskoj inicijativi “protiv komercijalizacije i privatizacije jednog od kulturnih simbola grada i države”, pružit će u subotu, 18. marta i građani i građanke Beča zajedno s brojnim autorima iz glavnog grada Austrije.

U isto vrijeme, ispred Vijećnice u Sarajevu akciji će se pridružiti i sarajevske autorice i prevoditeljice. Tako će s početkom u 12 sati, platoi ispred Vijećnice u Sarajevu i Gradske biblioteke u Beču postati, kako se navodi, pozornica za dvanaest autora koji će svojim čitanjem iskazati solidarnost s inicijativom “Narodna čitaona”.

U Beču će tako pod sloganom “Vaša kuća” čitati Olja Alvir (književnica i novinarka), Barbi Marković (književnica), Gerhard Paschinger (književnik), Isolde i Hans Christian Cars (književnici), Christoph Baumgarten (novinar), dok će ispred sarajevske Vijećnice čitati Irena Žlof (prevoditeljica), Adisa Bašić (književnica), Ferida Duraković (pjesnikinja), Mirjana Evtov (prvoditeljica), Jovana Šego (prevoditeljica), Nermina Omerbegović (novinarka i pjesnikinja) i Saida Mustajbegović (novinarka).

Poziv za sudjelovanje na čitanju u subotu poslan je i na adresu sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake.

Posted by on 2017-03-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login