CNN: Trumpov “zagrljaj” se pretvorio u “prokletstvo” za ekstremne desničare

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, francuski umjereni centristički kandidat, pobjedom na predsjedničkim izborima nad njegovom protivnicom Marine Le Pen, potvrdio je trend koji bi trebao zabrinuti desničarske populiste, naručito one koji rade u Bijeloj kući, piše CNN.

Macronova pobjeda nesumnjivo je rezultat nebrojeno mnogo faktora, od kojih su neki svojstveni isključivo Francuskoj. Ali jedan od razloga za njegovu pobjedu je taj da su francuski glasači bili užasnuti mogućnošću da izaberu vlastitu verziju Trumpa.

Le Pen ih je previše podsjećala na novog američkog predsjednika, čovjeka kojeg oni nimalo ne vole.

Trump ima slabu podršku u Sjedinjenim Američkim Državama, ali to nije ništa u odnosu na manjak potpore u Francuskoj.

Nedavna anketa pokazala je da je nevjerovatnih 82 posto francuskih glasača nenaklonjeno Trumpu, što je gore od Putinovih sumornih 70.9 posto. Trumpova pobjeda u SAD-u trebala je pomoći populističkim političarima s druge strane Atlantika. Umjesto toga, ona ih sapliće.

Francuski izbori su kao i svako političko takmičenje lokalnog tipa. Ali oni su također i mikrokozmos veće bitke koja se odvija u zapadnim demokratskim društvima.

Zapad je postao ratište za nacionalističke populiste koji uspaljuju mase i dodaju gorivo na njihovo nezadovoljstvo i strahove okrivljujući za poteškoće strance, imigrante, loše trgovinske sporazume i međunarodne organizacije koje korodiraju suverenitet države.

Oni su u sukobu sa liberalnim demokratama, političarima koji se zalažu za demokratske slobode, toleranciju, jednakost, međunarodnu trgovinu i aktivno učestvovanje u međunarodnim organizacijama.

Nacionalisti uživaju dobre odnose i jaku podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina. Oni žele raspad Evropske unije, što Putin s pravom smatra slabljenjem Zapada.

Trump se tokom kampanje u Sjedinjenim Američkim Drržavama predstavljao kao nacionalistički populist. Njegova pobjeda izazvala je val euforije među evropskim populistima.

Trumpov strateg, idealista Steve Bannon, po svoj prilici i dalje želi vidjeti nacionalističku revoluciju širom Zapada. Međutim, nakon euforije zbog Trumpovog izbora, uslijedile su loše vijesti za njegove evropske istomišljenike.

Evropski antiimigrantski čelnici “hodočastili” su u SAD, u deliriju zbog Donalda Trumpa. Holandski antimuslimanski lider Geert Wilders prisustvovao je republikanskoj konvenciji.

Lider britanske antievropske stranke UKIP, Nigel Farage, sav je nasmiješen slavio u Trump Toweru pobjedu Donalda Trumpa nakon objave rezultata, te je Trump predlagao da Farage bude imenovan za ambasadora u SAD-u.

Le Pen je također viđena u holu Trump Towera sedmicu prije inauguracije. Glasnogovornik Bijele kuće, Sean Spicer, kazao je da njeno prisustvo nije imalo nikakve veze sa Trumpom, već da se ona sastala sa Guidom Lombardijem koji živi u Trump Toweru, a koji je sebe opisao kao vezu između Trumpa i evropskih lidera krajnje desnice.

Sve do same inauguracije, nacionalisti su imali mnogo razloga za slavlje. Međutim, Trumpov zagrljaj se pretvorio u Trumpovo prokletstvo. Kako zaključuje Ghitis, nacionalisti se baš i nisu mnogo umorili od pobjeđivanja.

Posted by on 2017-05-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login