Čuvarkuća: čuvar vašeg zdravlja

Čuvarkuća

Čuvarkuća

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Može da raste gotovo svuda – između kamenja, na stijenama, na različitim tipovima zemljišta, a neki je čak gaje na krovovima kuća. Otporna je na sušu, jer je unutrašnjost njenih listića ispunjena rezervama vode.

Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta, a cvjetovi se javljaju na vrhu i najčešće su crvene boje.

Ukoliko se pitate šta je to što je ljekovito u sadržaju čuvarkuće, odgovor je jabučna i mravlja kiselina.

Ova biljka je svoju primjenu pronašla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje djelovanje na imunološki sistem, kao i liječenje kanceroznih oboljenja.

Vanjska upotreba

Od niza ljekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke – uhovnik.

Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je veoma dobar prirodni lijek za oboljenja i povrede kože, čireve, posjekotine i opekotine. Također, ljekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i sunčanih pjega.

Unutrašnja upotreba

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada je ona veoma djelotvorna kod upale usne duplje. Sok ove biljke je i veoma dobar diuretik, a ima i laksativno dejstvo.

Čuvarkuća se upotrebljava i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Posted by on 2015-06-03. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login