Dajmo stvarnu šansu Balkanu!

Budućnost Zapadnog Balkana je u EU, poručeno je na samitu u Trstu. Ipak mnogi u ovim zemljama ne vjeruju u pristupni proces, pišu njemački mediji.

Balkan

Balkan

„Zemlje poput Srbije i Albanije se bez europske perspektive teško mogu mirno razvijati. To bi moglo biti opasno za sve”, piše Josip Juratović, poslanik Bundestaga u gostujućem komentaru za Frankfurter Rundschau.

„Ako mi kao EU šest malih država (Albaniju, BiH, Kosova, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju – op. red.) i dalje budemo držali na otoku izolacije, to će prije ili kasnije postati opasna igra za sve nas. Ishod je neizvjestan. Izvjesno je da je na našu taktiku koja u pogledu ovih zemalja glasi: „Ne smiješ biti suigrač u EU” odgovor bio jačanje nacionalizma na Balkanu. Istodobno vlada nepotizam, ekonomski razvoj stagnira, a nezaposlenost među mladima iznosi do 50 posto. To sve je loša kombinacija sa potencijalom za naredni nekontrolirani konflikt. A onda će ponovo biti mnogo mrtvih i izbjeglica u Europi. Naša vjerodostojnost kao europske zajednice vrijednosti je na kocki. Zbog toga kažem: Odvažimo se na više Balkana!”, piše Juratović za Frankfurter Rundschau. On se u gostujućem komentaru dalje pita: Zašto EU koči pristupni proces? „Primjera za to kočenje ima bezbroj. Bilo da je riječ o političkim porukama poput poruke europskog povjerenika za proširenje Johannes Hahna, koji srbijanskog autokratu Aleksandra Vučića hvali kao pouzdanog Europljanina. Ili kada CDU i OVP podržavaju upitnu VMRP u Makedoniji. Ili kada konzervativni predstavnici od pristupnog procesa EU prave skoro nerješive procedure po motu: Možemo li prag postaviti još visočije?”

„Dozvolite nam da Balkanu damo stvarnu šansu! Ne moramo trpiti nacionalizam, već bismo trebali podržavati europske snage na Balkanu. Doduše postoji sumorna slika Balkana sa autokratskim šefovima vlada, nedostatak funkcioniranja pravne države, slaba demokratija i mediji koji nisu slobodni. No postoje i demokratski aktivisti za slobodu i suradnju u ujedinjenoj Europi. Oni računaju sa nama. Vrijeme je za više Europe!”, piše Josip Juratović u gostujućem komentaru za Frankfurter Rundschau.

Ako ne ide sa EU, okrenuti ćemo se Rusiji

Deutschlandfunk piše o raspoloženju u zemljama Balkana kada je riječ o pristupu EU. „Mnogi u ovim zemljama više ne vjeruju u pristupni proces. Oni vide da je EU umorna za prijem novih članica, da se bori sa Brexitom i nejedinstvom u izbjegličkoj politici. I same zemlje koje vode pristupne pregovore, poput Srbije i Crne Gore, imaju utisak: EU ostaje daleko. Tako moćni srbijanski čovjek, Aleksandar Vučić, rado prijeti sljedećim: Ako sa EU ne ide dalje, onda ćemo se okrenuti Rusiji”, piše Deutschlandfunk.

Tageszeitung piše o reakcijama u zemljama regiona nakon Samita o Zapadnom Balkanu održanog u Trstu: „Reakcije u Sarajevu, Beogradu i Tirani su suzdržane. „Gradi li se ovdje nova Jugoslavija?”, pita poznata publicistkinja Evliana Beroni sa Kosova. Ono u čemu su ove zemlje ipak jedinstvene jest da ubrzo mora doći do ekonomskog rasta”, piše Tageszeitung.

Posted by on 2017-07-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login