Damir Imamović: Nikada nisam snimio nijednu Zaimovu pjesmu

Damir Imamović

Damir Imamović

Gostujući u emisiji BHRT-a “Ovo je moja zemlja”, pjevač sevdalinki Damir Imamović, unuk legendarnog bosanskohercegovačkog interpretatora sevdalinke Zaima Imamovića i sin Nedžada Imamovića, također sevdalije, s kojim je povremeno i nastupao, kazao je kako danas pjevači sevdalinki, za razliku od  starih vremena, moraju imati dodatno obrazovanje kako bi mogli objasniti o kakvom kulturološkom fenomenu se zapravo radi.

Na konstataciju urednika Emila Karamatića da način na koji interpretira sevdalinku ispisuje novo poglavlje u historiji ovog glazbenog žanra, Imamović citira poznatog holandskog džez glazbenika, koji mu je rekao kako su za muziku potrebni: hrabrost, srce i intelekt.

“Studirajući filozofiju otvorilo mi se jako puno prostora koji je važan za razumijevanje muzike. Danas je jako puno pjevača kojima fali samo jedna karika, i tu nastaje problem.“

Posebno naglašava:

„Imao sam sreću da odrastam uz Zaima i Nedžada i sve njihove prijatelje koji su se bavili muzikom i dobijem dodatno obrazovanje čula. U mome životu su bile najznačajnije osamdesete, jer sam sa dedom Zaimom  i nanom Fadilom provodio čitavo ljeto u Počitelju, gdje su imali vikendicu. Ali, nažalost, od Zaima nisam pokupio sve ono što je on znao o muzici. Masa je drugih detalja koje sam naučio od  njega i koji su mi pomogli u životu, ali i u glazbenoj karijeri. Prije nekog vremena snimao sam jednu pjesmu koju je pjevala Nada Mamula. Reakcije mnogih su bile uglavnom kako najviše vole kad pjevam Zaimove pjesme. Uglavnom bi rekli: “Kako divno pjevaš – isto Zaim!” Takva reakcija je za očekivati jer sam Zaimov unuk. Otpjevao sam nekoliko pjesmama koje je Zaim pjevao, ali nikada nisam snimio nijednu Zaimovu pjesmu.”

Posted by on 2014-03-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login