Danas objavljivanje dobitnika nagrade za medicinu

 

Nobelova nagrada

Nobelova nagrada

U Štokholmu će danas biti objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za medicinu a vjerovatno će to biti stručnjak za istraživanje bola.

Naučnica Marija Gunter izjavila je za švedski list Dagens Niheter da je mogući dobitnik američki fiziolog Dejvid Džulijus, koji je otkrio djelovanje receptora bola prije pojavljivanja tegoba i to uz pomoć promjene temperature i aktivnog sastojka ljute paprike.

“Džulijusovo otkriće omogućilo je bolje razumijevanje osjećaja bola što bi moglo da otvori vrata za proizvodnju lijekova protiv hroničnog bola”, ocijenila je švedska naučnica.

Marija Gunter smatra da su u oblasti fizike mogući dobitnici Amerikanci Čarls Kejn i Šučeng Žang i Novozelanđanin Lores Molenkamp, za rad o razvoju informatike.

Analitičari ocjenjuju da su mogući dobitnici nagrade za hemiju švedski genetičar Svante Pabo koji je radio na otkrivanju DNK neandertalca, i Amerikanac Kreg Venter, jedan od prvih istraživača ljudskog genoma.

Direktor Nobelovog komiteta za hemiju Sven Lidin izjavio je da je Nobelovo priznanje jedna od rijetkih prilika da javnosti sazna o inače nepoznatom, a važnom radu naučnika.

Ime dobitnika nagrade za mir biće saopćeno u petak. Favoriti su, navodno, poglavar Katoličke crkve papa Franjo i bivši saradnik američke agencije za državnu sigurnost Edvard Snouden koji je objavio njene tajne podatke.

Nagrada za svaku nagradu je 880.000 eura. Ako u nekoj oblasti ima više dobitnika, što se obično dešava u nauci, dobitnici dijele tu novčanu nagradu.

Priznanje je ustanovio švedski naučnik, industrijalac i filantrop Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine, iz njegovog ogromnog bogatstva, bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovječanstvu. Izumitelj dinamita je to zavještanje ostavio u testamentu sastavljenom u Parizu 1895, godinu dana prije smrti.

Svečana dodjela nagrada je 10. decembra, na dan Nobelove smrti, a prizanja se uručuju u Štokholmu – medicina/fiziologija, hemija, fizika, ekonomija, književnost, dok se Nobelova nagrada za mir dodjeljuje u Oslu (Norveška).

Posted by on 2014-10-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login