Danas počinje 41. gradačački sajam šljive

Gradačac Sajam šljive

Gradačac, Sajam šljive

U Gradačcu je sve spremno za održavanje 41. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive.

Ovogodišnja manifestacija će se održati od 27. do 30 augusta, a učešće je kako je za Oslobođenje kazao Džemal Delić, portparol Sajma, prijavilo oko 230 izlagača iz BiH i zemalja regiona.

– Ove godine očekujemo izlagače i iz Turske i Jordana, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, broj izlagača ove godine je za oko 20 posto manji nego prethodne godine.

“Posljednjih dana imali smo i otkazivanja nekoliko već potvrđenih prijava, ali smo također imali i prijave  izlagača koji po prvi put dolaze na Sajam. Činjenica je da je ove godine na dolazak izlagača utjecala kako loša finansijska godina tako i vremenske neprilike koje su ove godine pogodile BiH i region. Međutim, mi smo ipak zadovoljni ovogodišnjim brojem izlagača koji su se, bez obzira na brojne probleme, ipak odlučili da dođu na Sajam”, istakao je Delić.

Na Sajmu će se posjetiocima predstaviti proizvođači hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije, ambalaže i zaštitnih sredstava. Također, putem svojih predstavništava i distributera, predstavit će se i  nekoliko firmi iz oblasti zaštite bilja i proizvodnje mineralnih đubriva, kao i proizvođača i prerađivača stočne hrane.

“Iako je ova godina izuzetno teška za poljoprivredne proizvođače i prerađivače, na gradačačkom sajmu će se predstaviti i najznačajnije firme u oblasti mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini. Te će posjetioci moći kušati  proizvode mljekara Lactalis BH, Zott SEE, Dukat, Meggle i Milkos”, kazao je Delić.

Ove godine bit će i nekoliko kolektivnih izložbi privrednih potencijala općina, kantonalnih privrednih komora i grupacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, a turističke potencijale predstavit će Turistička zajednica FBiH i Turistička zajednica TK-a.

U sklopu Sajma prvi dan je planiran obilazak pogona Vegafruita, a drugi dan obilazak poljoprivrednog dobra Krušik u Modriči gdje će biti održano i stručno-naučno savjetovanje AgroTech.

Posted by on 2014-08-27. Filed under Gradačac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login