Danas prvo ročište optuženima za nesreću Costa Concordie

Costa Concordia

Costa Concordia

U toskanskom gradu Grosseto danas će biti održano prvo ročište na suđenju optuženima za tragediju broda Costa Concordia, koji je potonuo 13. januara kod ostrva Giglio, kada su poginule ili nestale 32 osobe.

Na sudu bi, prema optužnici za ubistvo iz nehata, brodolom i propuste u saradnji s lučkim vlastima, trebalo da se pojave neki od devet zaposlenih kompanije “Costa Crociere, koja je vlasnik Costa Concordie”, ali ne i kapetan Francesco Schettino.

Ročištu će prisustvovati oko 70 advokata sa svojim timovima, koji će predstavljati preživjele i porodice žrtava, a sudije će ispitati i stručnjake. Istražitelji koji su prikupili dokaze i svjedočenja predat će sav materijal timu od dva mornarička stručnjaka i dva akademika koji je imenovao sud. Njih četvoro će pokušati da utvrde šta se dogodilo, ko je za šta kriv i u kolikoj mjeri.

Schettinov advokat Bruno Leporati rekao je da nije neophodno da Schettino napusti svoj dom u mjestu Meta di Sorento, blizu Napulja, gdje se nalazi u kućnom pritvoru, da bi prisustvovao ročištu.

“A, imajući u vidu atmosferu koja prati ovaj slučaj, to bi bilo i pomalo opasno po njega”, kazao je Leporati britanskom BBC-ju.

Schettinov zet je rekao da je kapetan depresivan i uplašen, a Leporati da je Schettino čovjek koji ima osjećanja i pati zbog onoga što se dogodilo.

Costa Cruises je za nesreću optužila Schettina i saopćila kako apsolutno vjeruje u pavosudni sistem i da će u potpunosti saradjivati s italijanskim vlastima u istrazi.

U istrazi će biti preispitane i odluke i potezi potpredshednika ove kompanije Manfreda Urspringera i šefa jedinice za krizne situacije Roberta Ferarinija sa kojim je Schettino bio u kontaktu za vrijeme evakuacije. Istraga se vodi i protiv prvog oficira broda Chire Ambrosija.

Olupina broda se i dalje nalazi pored toskanske obale, gdje se kruzer nasukao.

Posted by on 2012-03-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login