Danas širom zemlje info-štandovi o problemu pasa lutalica

psi lutaliceBh. udruženja za zaštitu i dobrobit životinja danas će širom BiH organizovati info-štandove, na kojima će sve zainteresovane građane informisati o najefikasnijim metodama za rješenje problema napuštenih pasa, saopštio je Savez udruženja za zaštitu i dobrobit životinja BiH.

“Građane želimo informisati o činjenici da predložene izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, odnosno prijedlog da se zdrave pse usmrćuje nakon 15 dana provedenih u azilima, neće riješiti problem”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, višedecenijska praksa tokom koje su šintori i lovci uklanjali napuštene životinje sa ulica pokazala je svu neefikasnost te metode.

“Istovremeno, netačne su tvrdnje predlagača izmjena Zakona da je usmrćivanje jeftinija metoda od humane”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da će se jedino dosljednom primjenom Zakona, a što se nije činilo duže od četiri godine, doći do rješenja problema napuštenih životinja.

“Dosljedna primjena Zakona podrazumijeva kontinuirane sterilizacije pasa, njihovo udomljavanje, te posebno kažnjavanje neodgovornih vlasnika koji napuštaju kućne ljubimce ili ih puštaju da se nekontrolisano razmnožavaju, što je glavni uzrok problema. Zbog toga, građane pozivamo da ne podrže prijedloge političkih stranaka i njihovih dužnosnika da legaliziraju usmrćivanje. Vjerujemo da poreski obveznici ove zemlje ne žele da se njihovim novcem plaća ubijanje. Zato ih pozivamo da nam se pridruže – zahtijevamo da se budžetski novac troši na poboljšanje sigurnosti na ulicama uz humane metode”, dodaje se u saopštenju.

U Sarajevu će info-štand biti održan danas u Vilsonovom šetalištu od 10.00 do 17.00 sati, te u utorak, 19. novembra, u istom vremenskom periodu ispred Katedrale i u Vilsonovom šetalištu, prenosi agencija Onasa.

Posted by on 2013-11-16. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login