Dani antifašizma u Mostaru od 12. do 17. februara

Mostar

Mostar

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar organizirat će od 12. do 17. februara manifestaciju “Dani antifašizma u Mostaru” koja će okupiti brojne antifašiste iz svih krajeva bivše Jugoslavije, rečeno je na konferenciji za novinare.

Manifestacija, koja će biti održana u povodu obilježavanja 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, počet će otvaranjem izložbe “Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu, koja će biti postavljena 12. februara u Narodnom pozorištu Mostar u 19 sati, dok će drugog dana manifestacije na Memorijalnoj sceni 2532 u 19 sati biti održana projekcija igranog filma “Šišanje”.

U sklopu manifestacije, uz ostalo, u srijedu, 14. februara, u Centru za kulturu Mostar u 19 sati bit će predstavljeno drugo izdanje knjige “Tito i mi- jučer, danas, sutra” o kojoj će govoriti Besima Borić, Slavo Kukić i Esad Bajtal, a 15. februara u Hotelu “Bristol” u 19 sati održat će se tribina “Spomeničko naslijeđe NOB-a i kultura sjećanja”. Uvodničari na tribini bit će Tomislav Išek i Senada Demirović- Habibija.

Centralna manifestacija obilježavanja koja će, prema najavama organizatora, okupiti preko hiljadu gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije bit će održana u subotu, 17. februara. Tom prilikom, u Narodnom pozorištu Mostar u 10 sati bit će održana svečana akademija, a nakon nje, u 12.30 sati, polaganje cvijeća na Partizansko spomen groblje u Mostaru.

– Ove godine smo odlučili da održimo širu manifestaciju da se obilježavanje ovog značajnog datuma iz historije Grada ne svede samo na to da dođemo jedan dan, ispričamo se, položimo cvijeće i čekamo neku narednu prigodu, nego da pokušamo skrenuti pažnju na vrijedne tekovine antifašizma koje baštini ovaj grad – kazao je predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić.

Govoreći o atmosferi u kojoj se ove godine obilježava godišnjica oslobođenja Mostara, Đulić je dodao kako je atmosfera posljednjih godina otprilike konstanta.

– Imamo bujanje raznoraznih oblika neofašizma, neofašističkog djelovanja, aktivnosti čak i u vlasti, od pojedinaca u stranačkom djelovanju, u izjavama koje se daju i naravno da to sve skupa unosi nemir, ali istovremeno uvjerava nas da obilježavanje ovakvih dana, djevovanje na razvijanju ideje antifašizma i pokazivanje mladim ljudima kud ih vodi retorika i djelovanje i u šta ih guraju oni koji misle da upravljaju našim životima je naša prvenstvena zadaća – poručio je Đulić.

Posted by on 2018-02-10. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login