Danska prva na biciklističkom barometru

biciklo

biciklo

Danska je zemlja u kojoj su biciklisti najviše dobrodošli, a odmah iza nje su Holandija, Švedska i Finska, podaci su ovogodišnjeg evropskog biciklističkoj barometra.

Prema “Barometru 2015” Evropske biciklističke federacije, koji je danas objavljen, sjeverne evropske zemlje prednjače u biciklizmu.

Slovenija se sa 12. popela na 7. mjesto, Luksemburg sa 19. na 13. mjesto, a Španija sa 23. na 18.

Neke zemlje su zadržale stare pozicije – Mađarska (8), Slovačka i Velika Britanija (10), Francuska (12), Češka (14), Poljska (20).

Ove godine svoje mjesto na barometru, i to 16, ima i Hrvatska, koja se EU priključila 2013.

Situacija je u posljednje dvije godine lošija za bicikliste u Grčkoj, Irskoj i Portugalu. Rumunija zauzima posljednje mjesto na Barometru 2015.

Lista se pravi na osnovu sljedećih pet kriterijuma: broj stanovnika koji kao prevozno sredstvo koriste bicikl, bezbjednost, značaj biciklističkog turizma, tržište i aktivnosti grupa koje podržavaju biciklističke inicijative.

Evropska biciklistička federacija između ostalog stimuliše lokalne vlasti u većim gradovima Evrope da prave biciklističke staze i uvode bicikle na iznajmljivanje jer se time smanjuje zagađenost vazduha, a saobraćaj rasterećuje.

Posted by on 2015-05-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login