Deset gradova u kojima je najbolje biti student

Seul, Južna Koreja

Seul, Južna Koreja

Koje je najbolje mjesto za izbor studija? Stručnjaci su u obzir uzeli važne faktore kao što su akademski standardi, mogućnost zaposlenja nakon sticanja diplome ali i studentski život, piše The Guardian.

10. Seul, Južna Koreja
Oni rijetki koji nisu čuli za Seul, znaju barem za bogatu četvrt Gangham preko muzičkog hita “Gangham style”. Ovaj je grad među top 10 jer ima jake univerzitete i visoku stopu zapošljavanja. No ono što je studentima važno jeste i to da McDonalds u Seulu radi 24 sata.

9. Toronto, Canada
Kanađani imaju više diploma no iko drugi u svijetu i Toronto je grad u kojem ćete ih i steći. U njemu se nalaze University of Toronto, York University i Ryerson University Toronto, kao i vrlo raznolik miks internacionalnih studenata.

8. Montreal, Canada
Za Montreal se ponekad kaže da je dva grada u jednom zbog 19 milja podzemnih tunela. U njima se nalaze sve vrste usluga za studente, od bioskopa, barova i šoping-centara.

7. Tokyo, Japan
Tokyo je najnaseljeniji grad na svijetu, sa preko 13 miliona stanovnika. Iako studenti nisu tako raznovrsni, vrlo je popularan zbog aktivnosti poslodavaca koji lako privuku studentsku populaciju.

6. Boston, USA
“Upravo sam se vratio iz Bostona. To je jedina stvar koju možeš da učiniš kad se već nađeš tamo,” pisao je Groucho Marx svom prijatelju Fredu Astaireu 1953. No, danas tamo imaju Starbucks te vrhunske univerzitete Harvard i MIT.

5. Hong Kong
Hong Kong je dom nebodera kojih ima više no bilo gdje drugo, ima i 24 parka i čak i svoj Diznilend, tako da nije čudo da je popularan među studentima.. U Aziji također dobro kotira kao obrazovni centar.

4. Sydney, Australia
Ako je Pariz grad svjetala, onda je Sydney grad vatrometa, rekao je redatelj Baz Luhrmann. Ovo vjerovatno nije tačno jer petarde ne možete kupiti bez dozvole. No ipak ovaj grad suvereno napreduje na ovoj ljestvici i aktivnosti poslodavaca.

3. London, Engleska
“Kada se čovjek umori od Londona, umorio se od života,” rekao je Samuel Johnson. Kada se, pak, studenti, umore od Londona, vrijeme je da počnu da pišu svoju tezu.

2. Melburne, Australija
Iako se čini da mu nije mjesto na ovom spisku, Melburn ima da se pohvali svojom inkluzivnošću, odnosno i prvom gay i lezbijskom radio-stanicom na svijetu.

1. Pariz, Francuska
Studirati u Parizu, znači roditi se u Parizu, napisao je Victor Hugo u svom romanu Les Misérables. Pariz ostaje na vrhu liste zbog univerziteta ali i zbog svoje raznovrsnosti. Vive la différence!

Posted by on 2014-11-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login