Djeca iz poplavljenih područja na ljetovanju

Slovensko društvo UP organiziralo je ljetovanje za djecu bez jednog ili oba roditelja, iz najgore poplavljenih područja Srbije i BiH.

Teške posljedice poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini još se osjećaju. Nakon materijalne, potrebna je i psihološka pomoć, osobito djeci koja nisu imala lako djetinjstvo, a poplave su im donijele nova traumatična iskustva.

Slovensko humanitarno društvo UP zato je organiziralo rehabilitacijsko ljetovanje za djecu s poplavljenih područja, sa samo jednim ciljem – vratiti im osmijeh na lice.

Mnogi od mališana sa poplavljenih područja prvi put u životu se susreću s morem.

“Bile su poplave u kraju i stvarno je bilo grozno. I ja to pokušavam bar da zaboravim”, kaže Merisa Čivić iz Zvornika.

O ružnom, kažu, ovdje ne stignu ni misliti od silnih druženja, aktivnosti i izleta.

“Išli smo do Ljubljane, tamo smo išli gdje je most ljubavi, videli smo Ljubljanicu reku onu”, kaže Nikola Bojić iz Obrenovca.

Jedna od najvažnijih lekcija koju su naučili je da će uspona i padova u životu uvijek biti. Kao i ljudi spremnih pomoći.

Slovensko društvo UP, koje je prikupilo potrebnih 20-tak hiljada eura i organiziralo ljetovanje, na poplavljena područja dosad je poslalo više od 90 tona humanitarne pomoći.

Posted by on 2014-09-21. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login