Dnevnik zatvorenika uvršten u historijsku baštinu UNESCO-a

dnevnikOrganizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvrstila je u subotu veče u historijsku baštinu dnevnik jednog bivšeg zatvorenika u Urugvaju koji je 13 godina pisao na papirima za uvijanje cigareta svoja svakodnevna zapažanja.

Bivši gerilac i filozof Jorhe Tiskornia je tokom 13 godina zatvora ili 4.646 dana na papiru za uvijanje cigareta bilježio svoja zapažanja. Boravio je u zatvoru od 1972. godine.

“Almanah se tokom vremena pretvorio u složenije pisanje jer sam počeo da bilježim i druge stvari oko sebe”, sjeća se Tiskornia.

Bivši zatvorenik u svom dnevniku bilježi vakcinisanje zatvorenika, radnju filmova koja su ponekad gledali, bolesti i smrti drugih zatvorenika.

Pošto je Tiskornia znao da dnevnik možze da mu bude oduzet, on je papire pažljivo umotavao u najlon, stavljao ih u drvenu klompu koju je sakrivao u pukotinu iza kreveta.

Tiskornia je 1985. godine izašao iz zatvora i ponio svoju klompu s bilješkama koju nikome nije pokazao. On je 2000. godine želio da se podsjeti nekih događaja i tada je prvi put iznenadio svoje okruženje kad je izvadio bilješke.

Kasnije je postao svjetski poznat jer je drugi bivši zatvorenik snimio dokumentarni film o njemu.

Ti papiri su sada upisani u registar historijske baštine UNESCO-a u kojem se nalaze historijski dokumenti iz raznih zemalja.

UNESCO je ocijenio da taj dnevnik predstavlja “živo sjećanje o višegodišnjoj izolaciji” i otkriva Tiskornijevu “moć upornosti”.

“Vrijeme je da svoju prošlost pustim da prođe. Neka slijedi svoj put i bude od koristi za rekonstruisanje jednog doba”, zaključio je Tiskornija na svečanosti priređenoj u njegovu čast.

Urugvajski filozof je od Ureda UN-a dobio zvanični certifikat da je napisao historijski dokument.

Posted by on 2014-12-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login