Do 2050. u svijetu će živjeti 9,8 milijardi ljudi

ljudi

ljudi

Broj svjetskog stanovništva, koji trenutno doseže 7,6 milijardi, porast će na 9,8 milijardi do 2050. godine i 11,2 milijarde do 2100. godine, navodi se u posljednjem izvještaju Ujedinjenih nacija.

U izvještaju Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a navodi se da se broj stanovnika u svijetu svake godine povećava za 83 miliona ljudi, a očekuje se da će se taj trend nastaviti uprkos kontinuiranom padu stope fertiliteta.

Prema projekcijama, očekuje se da će za sedam godina Indija prestići Kinu po broju stanovnika.

U Indiji sada živi približno 1,3 milijarde, a u Kini 1,4 milijarde ljudi.

Nigerija bi do 2050. godine također mogla prestići Sjedinjene Američke Države po broju stanovnika, čime bi postala treća najnaseljenija zemlja u svijetu.

U istom periodu očekuje se da će se broj stanovnika u 26 afričkih zemalja udvostručiti.

“Stanovništvo u Africi poznato je po brzoj stopi rasta i očekuje se da će više od polovine rasta broja svjetskog stanovništva do 2050. godine desiti u toj regiji. S druge strane, očekuje se da će se broj stanovnika u Evropi u narednim decenijama smanjiti”, rekao je John Wilmoth, direktor Odjeljenja za stanovništvo.

Posted by on 2017-06-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login