Do 2100. godine rast globalnih temperatura za više od dva stepena

vrućineGlobalne temperature vjerovatno će biti povećane za više od dva stepena Celzijusa do kraja ovog vijeka, pokazala su nova istraživanja.

Taj zabrinjavajući zaključak nakon dva istraživanja sprovedena različitim metodama objavljen je u časopisu “Nejčer klajmat čejndž” (Nature Climate Change).

Jedno od ta dva istraživanja pokazalo je da se porastu temperature od dva stepena pripisuju šanse od 95 odsto, preneo je CNN.

Prema rezultatima drugog istraživanja, Zemlja bi nastavila da se zagrijava i temperatura bi bila povećana za dva stepena do 2100. godine čak i ako bi ljudi sada naprasno prestali da koriste fosilna goriva.

“Čak i kada bismo prestali da koristimo fosilna goriva, Zemlja bi nastavila polako da se zagrijava”, rekao je autor drugog istraživanja Torsten Mauricen.

Oba istraživanja sprovedena su prije nego što je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma.

U Parizu je u decembru 2015. godine postignut sporazum koji predviđa ograničenje rasta temperature u svijetu ispod dva stepena Celzijusa, uz mogućnost ograničenja rasta i na 1,5 stepeni.

Posted by on 2017-08-14. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login