Do kraja godine u svijetu 6,8 milijardi pretplatnika mobilne telefonije

mobilna telefonijaIz Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) navodi se kako bi do kraja godine broj pretplatnika mobilne telefonije mogao dostići 6,8 milijardi, a broj korisnika interneta 2,7 milijardi.

U izvještaju se također navodi kako uz razvoj telekomunikacijskih tehnologija i ponude na tržištu, koja svakodnevno raste, cijene postaju sve niže i povoljnije.

Prošle godine u svijetu je bilo novih 250 miliona korisnika interneta čime je broj korisnisnika internet uslaga na svjetskom nivou porastao na oko 40 posto (2,7 milijardi). No, oko 4,3 milijarde od ukupno sedam milijardi ljudi još uvijek nema pristup internet mreži.

Kada se uzme u obzir pokrivenost GSM operaterima, u izvještaju se navodi kako se do kraja ove godine očekuje povećanje broja korisnika mobilne telefonije čak do 6,8 milijardi.

U izvještaju je također predstavljen indeks rasprostranjenosti i korištenja telekomunikacijskih tehologija u 157 zemalja. Prema tome, Južna Koreja je na prvom mjestu, a nakon nje dolaze Švedska, Island, Danska, Finska, Norveška, Holandija, Velika Britanija, Luksemburg te Hong Kong. Na kraju liste nalazi se Niger.

Značajne promjene dogodile su se i u cijenama. U posljednje četiri godine cijena internet usluga opala je za 82 posto. Dok je u Australiji internet najjeftiniji, u zemljama Afrike cijene internet usluga još uvijek su visoke.

Posted by on 2013-10-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login