Dodijeljene nagrade Goya, španjolski ekvivalent Oscara

La Isla Minima Goya

La Isla Minima, Goya

Kriminalistički film Minimalni otok  (La Isla Minima), redatelja Alberta Rodrígueza (43), osvojio je deset nagrada uključujući i one za najbolji film, glumca, redatelja i  scenarij na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Goya u Madridu, španjolskom ekvivalentu američkog Oscara.

Drama Dječak (El Nino), najveći rival Minimalnom otoku, osvojila je  četiri, uglavnom tehničke nagrade za specijalne efekte, zvuk, pjesmu i produkciju.

Nagrada Goya najznačajnija je španjolska nacionalna filmska nagrada koju od 1987. dodjeljuje Akademija filmske umjetnosti i znanosti.

Malu brončanu bistu s likom slavnog slikara Francisca Goye, konačnim pobjednicima je uručila glumica Penélope Cruz (40).

Radnja Minimalnog otoka odvija se na jugu Španjolske 80-ih godina gdje se događa niz brutalnih ubojstava u kojima su žrtve mlade  djevojke. Na slučaju rade dvojica detektiva u svađi, različitih ideologija, kojima je zajednička želja privođenje pravdi ubojice.

Taj film je lani u španjolskim kinima pogledalo oko milijun posjetitelja.

Najboljim glumcem proglašen je njegov protagonist Javier Gutiérrez (44), dok je najbolja glumica Bárbara Lennie (30) koja u filmu Čarobna djevojka (Magical girl) glumi boležljivu djevojčicu koja mašta o haljini iz stripa Čarobna djevojka.

Pa ipak, najpopularniji film u Španjolskoj u 2014. godini, kojeg je u godini dana vidjelo rekordnih 56 milijuna gledatelja bila je  komedija Osam baskijskih prezimena (Ocho apellidos vascos). Ljubav Andalužanina, s juga zemlje, i Baskijke sa sjevera, na duhovit način prikazuje dva različita mentaliteta Španjolaca.

Andalužanin Daniel Rovira (34), koji je u subotu navečer vodio program dodjele nagrada, osvojio je Goyu za nadu godine.

Posebnu počasnu nagradu dobio je Antonio Banderas koji je govor počeo laganim tonom, a završio u suzama. „Danas počinje drugo poluvrijeme utakmice mog života“, istaknuo je prije nego se vratio u publiku. Sa 55 godina najmlađi je dobitnik počasnog Goye, nagrade stare 29 godina.

Prisjetio se ljeta 1980. kada je vlakom napuštao rodnu Málagu na putu za Madrid gdje je išao tražiti sreću. Kasnije je završio u Hollywoodu. „Moje misli su uvijek bile u Španjolskoj. Ne u Arizoni, Clevelandu,  Ohiou…Ne, ne, ne. Meni je bilo najvažnije znati kako se na moj rad gleda u mojoj zemlji, u Málagi, u mojoj četvrti“, rekao je.

Nagradu mu je uručio redatelj Pedro Almodóvar (65) koji je trenutak prije prepuštanja kipića uvrijedio ministra obrazovanja, kulture i sporta, José Ignacia Werta (64), koji se nalazio u dvorani.

„Prijatelji kinematografije i kulture…Gospodine Wert, vi niste uključeni“, izjavio je na početku govora izrazivši negodovanje zbog mjera štednje koje pritišću kulturu, ali i svoj svjetonazor različit od onog ministra vlade desnog centra.

Predsjednik Akademije filmske umjetnosti, Enrique González Macho (68), rekao je: „Vrijeme je da nam spustite porez na dodanu  vrijednost“. PDV u kulturi iznosi 21 posto.

Posted by on 2015-02-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login