Doneseno 14 odluka o proglašenju određenih dobara nacionalnim spomenicima

Nekropola stećaka RadimljaKomisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na sjednici donijela 14 odluka o proglašenju pet nekropola sa stećcima nacionalnim spomenicima.

Po riječima predsjedavajuće komisije Ljiljane Ševo, tu su i dvije odluke koje se odnose na industrijsko naslijeđe, dvije zgrade željezničkih stanica u Jezeru i u Lukavcu, koje svjedoče o najstarijoj prošlosti željezničkog saobraćaja u BiH.

Među odlukama, ona je izdvojila i kino Centar, odnosno originalno kino Koloseum u Tuzli, sagrađeno prije 1912. godine, kao jedna od prvih namjenskih zgrada namijenjenih za prikazivanje filmova, izuzetne arhitektonske vrijednosti.

Podsjetila je da je na prethodnoj sjednici Komisije ovaj objekat uvršten na listu ugroženih spomenika zbog veoma velikih oštećenja izazvanih slijeganjem tla.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je donijela i dvije odluke kojima se utvrđuje da dobra ne ispunjavaju kriterije da budu proglašeni nacionalnim spomenicima.

“To su mjesto i ostaci Fatime Kadun džamije u Mostaru. Ova peticija je razmatrana već ranije na sjednici Komisije, kada je zatraženo da se izvrše arheološka istraživanja”, kazala je Ševo.

Dodala je da je džamija 1947. godine srušena, a arheološka istraživanja su vršena tokom 2009.

Drugi objekt je takozvana zgrada Ženskog mekteba pri Gazanferija džamiji u Banjoj Luci.Ševo navodi kako se radi o objektu iz 1910. godine koji je značajan kao svjedočanstvo o kontinuitetu, o očuvanosti institucije vakufa.

Komisija je donijela odluku da se Stari grad Kozograd u općini Fojnica proglasi dobrom koje je posebno ugroženo. Pojasnila je da je stanje zidina, kula, bedema veoma loše, a dodatno, na jednoj od kula Kozograda postavljen je relej, komunikacioni repetitor.

Govoreći o procesu nominacije srednjovjekovnih nekropola, stećaka, Ševo je navela da je izvršena tehnička misija stručnjaka Međunarodnog udruženja za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS). Oni su održali nekoliko sastanaka, ne samo s ekspertima iz BiH nego i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske koji su također uključeni u proceduru nominacije.

Obišli su sve nominirane lokalitete, a njihov završni izvještaj u vezi s evaluacijom bit će poznat u februaru 2016. godine.

Komisija je razmatrala informaciju o ćilimima za prekrivanje podova u obnovljenoj Ferhadija džamiji u Banja Luci i zaključila da se započne postupak konzervacije i restauracije postojećih vrijednih, ručno rađenih ćilima, te nabavka 15 novih, različitih dimenzija od visokokvalitetnih materijala, izrađenih tradicionalnim tehnikama s odgovarajućim ukrasom.

Članovi Komisije su razmatrali su i molbu za davanje mišljenja i saglasnosti za podizanje spomenika, skulpture, ženi Sarajeva, a inicijator tog projekta je Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“.

Posted by on 2015-11-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login