Dragulj Italije: Šareno ostrvo Burano

 

Burano

Burano

Zbog većine fasada oslikanih jarkim, živopisnim bojama koje podsjećaju na dugu, ovo ostrvo nadomak Venecije moglo bi da bude najšarenije na svijetu.

Jedna od najrazvijenijih privrednih grana od davnina na ovom ostrvu je ribarstvo, koje predstavlja veoma unosan posao. U skladu s time, veliki broj ribarskih čamaca napuštao je luku radi ribolova.

Burano

Burano

Legenda kaže da su pecaroši počeli da farbaju svoje domove u jarke boje kako bi ih lakše uočili po maglovitom vremenu i izbjegli da se nasukaju na obalu na povratku s morskih putovanja.

Otada, stanovnici ovog italijanskog gradića održavaju tradiciju i nastavljaju da nanose različite nijanse na svoje kuće.

“Boje na kućama prate poseban obrazac, i ako živite na ostrvu a želite da promjenite boju fasade, potrebno je da pošaljete specijalnu molbu vlastima, koja će u odgovoru naznačiti koje nijanse smijete da koristite”, navodi 36-godišnji fotograf Lumi Toma, koji je očaran ovim mjestom.

Burano

Burano

“Ovaj gradić vrlo je ponosan na svoje nasljeđe. Ljudi Burana vole svoje ostrvo i žele da sačuvaju svoju kulturu uprkos tome što život na ostrvu nije lak. Život u sjenci kulturološkog giganta poput Venecije može u isto vrijeme biti i nagrađujući i vrlo težak”, zaključuje Toma.

Posted by on 2015-05-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login