Druga bh. povorka ponosa 23. augusta u Sarajevu: Nije život četiri zida

Povorka ponosa je, kako navode organizatori, protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj LGBT osoba u bosanskohercegovačkom društvu.

Povorka ponosa, Sarajevo, LGBTQI pride parade 2019
Povorka ponosa, Sarajevo, LGBTIQ pride parade 2019

Druga Bosanskohercegovačka povorka ponosa održat će se 23. augusta u Sarajevu, potvrdili su iz organizacionog odbora.

“Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i kvir osobe smo kroz niz naših identiteta neodvojiv dio bh. društva. Mi smo i radnici i radnice, i sestre i braća, i nezaposlene osobe i osobe sa invaliditetom, i Romi i Romkinje, i građani i građanke BiH. Naš identitet nije samo biti LGBTIQ osoba, ali zbog naše seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika svakodnevno trpimo nerazumijevanje zbog prisutnosti predrasuda koje dovode živote LGBTIQ osoba na marginu, povećavaju nasilje i diskriminaciju”, kaže se u saopćenju.

Kako se navodi, povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj LGBT osoba u bosanskohercegovačkom društvu.

“Svjesni trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnju Bh. povorku ponosa najavljujemo na ovaj način, poštujući sve preporučene mjere. Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa će pozorno pratiti situaciju i sve preporuke i mjere koje budu donešene u narednom periodu, te će shodno njima organizovati drugu Bh. povorku ponosa. Vidimo se 23. augusta u Sarajevu! Jer, nije život četiri zida”,

Objašnjava se da vrijeme pandemije, neizvjesnosti i života u četiri zida ni za koga nije bilo jednostavno.

“Ovaj period nas je sve na plastičan način podsjetio na to šta znači biti odvojen/a od društva, od porodice i prijatelja/ica, kao i šta znači stalno se plašitii za sigurnost osoba koje volimo, ne biti u mogućnosti vidjeti bliske osobe, te je pokazao koliko život ne može biti u četiri zida”, kažu iz organizacije.

Nikome od nas nije bilo ugodno unutar svoja četiri zida tokom dva mjeseca izolacije. Zamislite da tako živite cijeli život, navodi se u najavi.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa trenutno broji 22 osobe, koje dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Izuzetno nam je drago da postoji velika zainteresovanost za ovu volontersku uključenost u organizaciju druge Bh. povorke ponosa. Još jednom podcrtavamo da, iako se Bh. povorka ponosa događa u Sarajevu, ona uključuje sve druge gradove i sredine u BiH. Kontinuitet borbe kroz protestnu šetnju je neophodan kako bi se napravile značajne i dugotrajne promjene stanja prava i života LGBTIQ osoba, kao i svih drugih marginalizovanih grupa u društvu”, kažu iz organizacionog odbora.

Pogledajte video najavu ovogodišnje, druge po redu Bh. povorke ponosa:

Posted by on 2020-06-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login