Državljani Europske Unije mogu ostati u Britaniji nakon Brexita

Brexit

Brexit

Državljani Europske unije koji žive u Velikoj Britaniji moći će ostati u njoj nakon što ta zemlja izađe iz europskog saveza, poručila je britanska premijerka Theresa May čelnicima EU-a u Bruxellesu.

Diplomatski izvori prenose kako je May europskim čelnicima rekla da će EU građanima biti dana šansa da dogovore svoj status i steknu britansko državljanstvo.

Ponuda uključuje jednak tretman kao i kod britanskih građana po pitanju zdravstva, obrazovanja, beneficija i mirovina.

May je pozvala na reciprocitet i na to da se dvije strane što prije dogovore o budućim pravima građana.

Njezina ponuda nije se osvrnula na nastavak jurisdikcije Europskog suda pravde, što je bio ključan zahtjev EU-a, prenose izvori.

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je ponudu britanske premijerke Therese May “dobrim početkom”, no istaknula je da brojna pitanja vezana uz britanski izlazak iz Unije trebaju još biti riješena.

“Theresa May jasno nam je rekla da će građani zemalja EU koji su proveli u Britaniji pet godina zadržati svoja puna prava. To je dobar početak”, rekla je Merkel novinarima na summitu EU u Bruxellesu.

“No još uvijek postoje brojna pitanja vezana uz izlazak, uključujući financijska te o odnosima s Irskom. Tako da imamo puno toga za napraviti do sljedećeg summita u listopadu”, kazala je njemačka kancelarka.

Merkel je dala komentar nakon što se britanska premijerka obratila čelnicima 27 zemalja EU nudeći im ono što je London opisao kao “poštenu i ozbiljnu nagodbu” vezanu uz građane drugih zemalja EU koji žive u Britaniji i njihovom statusu nakon Brexita.

Kako je AFP ranije prenio, Merkel je po dolasku na dvodnevni samit EU-a u Briselu izjavila da budućnost Unije ima prioritet nad pregovorima o Brexitu.

“Za mene je budućnost [preostalih] 27 zemalja članica ispred pregovora o izlasku s Velikom Britanijom”, rekla je njemačka kancelarka.

Posted by on 2017-06-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login