Dubai gradi najveći solarni park na svijetu

Dubai

Dubai

Državna komunalna firma u Dubaiju završila je radove na solarnoj elektrani snage 200 megavata, mjesec dana ranije nego što je predviđeno u okviru plana da do 2030. godine izgradi najveći solarni kompleks na svijetu, izvještava Bloomberg.

“Prvobitno je bilo predviđeno da solarna elektrana u vrijednosti 327 miliona dolara bude završena u aprilu”, izjavio je Seed Mohammed Al Tayer, izvršni direktor ove komunalne firme.

Al Tayer je rekao da će Uprava za električnu energiju i vodu Dubaija (DEWA) otkupljivati energiju od ove elektrane po cijeni od 5,6 centi po kilovat-satu.

Dubai planira do 2030. godine završiti solarni park kapaciteta 5.000 megavata u naporima da smanji oslanjanje na prirodni gas kao glavni izvor električne energije. Solarno postrojenje koje je počelo sa radom u ponedjeljak proizvodit će dovoljno električne energije za snabdijevanje 50.000 domova.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji drže oko 6 posto globalnih rezervi sirove nafte, planiraju do polovine ovog stoljeća potrošiti 600 milijardi dirhama (151 milijarda eura, op.a.) na obnovljive izvore energije, rekao je u januaru ministar za energiju Suhail Al Mazrouei.

Posted by on 2017-03-24. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login