Dušan Bajević, novi selektor BiH: Vjerujem u plasman na EURO

Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Dušan Bajević izabran je danas za novog selektora reprezentacije BiH.

Dušan Bajević
Dušan Bajević

Na selektorskoj poziciji naslijedit će Roberta Prsinečkog, koji je nakon neuspjeha u kvalifikacijama za EP napustio kormilo reprezentacije. Bajević je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza dobio jednoglasnu podršku. Cilj koji je postavljen pred njega je plasman na Euro 2020. kroz utakmice play-offa Lige nacija, koje se igraju u martu.

U prvom obraćanju medijima Bajević je naglasio da je za imenovanje “presudila njegova velika želja da pomogne reprezentaciji u važnom trenutku kada treba da dostignemo cilj, plasman na EP”.

“Vjerujem u plasman. Vjerujem da znanjem i iskustvom mogu da doprinesem ostvarenju cilja. Moramo da se mobilišemo i formiramo stručni štab koji će ubuduće raditi na određenim stvarima koje moraju da se poprave da dočekamo utakmice spremni. Vrijeme koje imamo za pripreme, a to je sedam-osam dana, moramo iskoristiti i doći do onoga što želimo”, kazao je Bajević okupljenim novinarima u zgradi Nogometnog saveza BiH.

Zahvalio je svima na podršci i izrazio nadu da će opravdati povjerenje.

Predsjednik NSBiH Elvedin Begić rekao je da Bajević ima neupitnu podršku svih članova Saveza.

“Imenovali smo gospodina Bajevića do završetka Evropskog prvenstva, a za ostali dio ćemo se dogovarati s obzirom na obaveze koje imamo. Bajević će u narednih 20 dana sa stručnim službama obaviti razgovore i napraviti prijedloge imena za saradnike u stručnom štabu, shodno planu i programu koji je već napravljen”, rekao je Begić.

Dušan Bajević rođen je 1948. godine u Mostaru. Igračku karijeru je započeo u mostarskom Veležu, za koji je odigrao 322 prvenstvene utakmice i postigao 169 golova.

U prvom timu Veleža je igrao od 1966. do 1975. godine, a onda odlazi u grčki AEK, sa kojim je osvojio dvije titule šampiona Grčke. U Velež se vratio 1981. godine i u ovom klubu je igrao do kraja karijere, 1983. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 37 utakmica i postigao 29 golova. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974., poznat je po nadimku “Princ sa Neretve“.

Neposredno po završetku igračke, počeo je karijeru fudbalskog trenera u Veležu, s kojim je 1986. godine osvojio Kup Jugoslavije, tadašnji Kup Maršala Tita.

U AEK se, kao trener, vratio 1988. godine i iste sezone je sa ovim klubom osvojio titulu prvaka Grčke, prvu za AEK poslije 10 godina. AEK je pod Bajevićevim vodstvom prvak Grčke bio još tri puta, uzastopno (1992, 1993, 1994).
Bajević je 1997. postao trener Olimpijakosa, s kojim je iste sezone osvojio titulu prvaka Grčke, a 1999. „duplu krunu“, prvenstvo i Kup. Poslije Olimpijakosa kratko se zadržao u solunskom PAOK-u sa kojim je osvojio Kup Grčke 2001. godine. Poslije je u još dva navrata trenirao AEK i jednom Olimpijakos. Trenirao je Olimijakos, PAOK, a bio je i trener beogradske Crvene Zvezde, solunskog Arisa, kiparske Omonije kao i atinskog Atromitosa.

Posted by on 2019-12-21. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login