Dvije žalbe u vezi sa slučajem djece iz Konjević-Polja

 Konjević-PoljeOmbudsmen za ljudska prava BiH Ljubomir Sandić je  izjavio da, kada su u pitanju djeca iz Konjević-Polja, to zahtijeva nužno postupanje svih obrazovnih institucija i društva u cjelini, „da kroz određenu saradnju pokušaju da razrješavaju pitanja i zahtjeve roditelja i djece i da obezbijede način, odnosno iznađu rješenje da djeca pohađaju školu“.

On je naglasio da, prema Konvenciji o zaštiti prava djece i prema važećim zakonskim propisima, za prava djece koja podrazumijevaju najveći njihov interes su odgovorni i država i školske ustanove i roditelji.

“U vezi sa slučajem djece iz Konjević-Polja imamo dvije žalbe. Jedna je žalba upućena od nevladine organizacije, a druga je upućena od jednog roditelja. To su žalbe o kojima smo otvorili proces u kome ćemo da istražimo i da utvrdimo da li ima kršenja prava ili nema. U toku je proces dobijanja izvještaja koje smo zatražili od nadležnih obrazovnih institucija”- kazao je Sandić novinarima.

Posted by on 2013-11-20. Filed under Bratunac, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login