Ebola proglašena međunarodnom prijetnjom

ebolaSvjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju ebole u Zapadnoj Africi međunarodnom zdravstvenom prijetnjom, javlja BBC.

Dužnosnici WHO-a istaknuli su da je nužna koordinirana međunarodna reakcija kako bi se zaustavilo i smanjilo širenje virusa. Izjava je uslijedila nakon dvodnevnog zasjedanja u Švicarskoj. Organizacija je posljednje širenje ebole nazvala “izvanrednim događajem”.

“Moguće posljedice daljnjeg međunarodnog širenja ebole iznimno su ozbiljne”, zaključeno je.

“Živimo u povezanom svijetu i sigurno će neko s ebolom doći u SAD te zaraziti svoje bližnje”

Neizbježno je da će neke od osoba koje u Sjedinjene Države dolaze iz afričkih zemalja stići zaražene i da će inficirati svoje bližnje, kazao je u četvrtak američki dužnosnik.

Međutim, njegovo je mišljenje da nema rizika od epidemije na američkom tlu s obzirom na učinkovitost zdravstvenog sustava koji će ih odmah staviti u karantenu i liječiti.

“Sigurno je moguće da osobe koje su bile na terenu i vrate se u SAD ovdje razviju ebolu nakon što su drugdje bile izložene virusu”, rekao je Tom Friede, direktor Saveznih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, na saslušanju pred pododborom Predstavničkog doma. “Isto tako, vrlo je moguće da te osobe zaraze svoje bližnje ili osoblje koje ih liječi ako se bolest brzo ne prepozna”, rekao je.

“Živimo u vrlo povezanom svijetu i neizbježno je da će biti putnika, američkih državljana i drugih koji će putovati u te zemlje.. i vratiti se sa simptomima”, nastavio je, ali je naglasio da ipak neće biti epidemije ebole u SAD-u jer zemlja “raspolaže opremom i karantenom u svim velikim bolnicama”.

Hrvatska već od druge polovice avgusta, sukladno preporukama Europske komisije, poduzima mjere vezane uz smrtnonosnu ebolu. Za takve mjere zaduženo je Ministarstvo unutarnjih poslova koje provodi mjere po uputama Ministarstva zdravlja i u suradnji sa Zavodom ja javno zdravstvo. U sklopu mjera provodi se nadzor osoba koje su možda došle iz tih zemalja u kojima je zabilježena ova smrtnosna epidemija.

“Beogradski aerodrom je najugroženije područje zbog tranzita iz mjesta zahvaćenih epidemijom”, rekao je novinarima ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar prije sedam dana dodajući kako će i beogradski i niški aerodrom biti pod mjerama pojačanog nadzora te da će biti pojačano prisustvo granične sanitarne inspekcije.

“Poduzet ćemo sve potrebne mjere da se preduhitri pojava ove bolesti i njeno eventualno širenje na naše područje”, rekao je ministar i dodao da neće biti opuštanja ni u cestovnom prometu

Rizik za širenje ebole Europskom unijom iznimno je nizak, priopćio je europski povjerenik za zdravstvo Tonino Borg, nedugo pošto je epidemiju te bolesti u zapadnoj Africi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila međunarodnim zdravstvenim rizikom.

Posted by on 2014-08-09. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login