Edward Snowden dobitnik švedske nagrade za ljudska prava

Edward Snowden

Edward Snowden

Amerikanac Edward Snowden, koji je pokazao obim američkog internetskog špijuniranja, danas je dobio švedsku nagradu “Right Livelihood” koja se dodjeljuje onima koji poboljšavaju ljudski život.

Počasna nagrada “Right Livelihood”, Snowdenu je dodijeljena za njegovu hrabrost i talenat da otkrije obim špjuniranja jedne države, koje koči demokratske procese i temeljna ustavna prava”, navodi se u saopćenju fondacije iz Stockholma koja ovu nagradu dodjeljuje svake godine.

Činjenica da je nagrada samo “počasna” podrazumijeva da bivši konsultant Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) neće dobiti 500.000 švedskih kruna koje dobivaju laureati. Umjesto toga, suma treba da finansira pravnu podršku 31-godišnjem Snowdenu, koji se sklonio u Rusiju u augustu 2013. godine, precizirala je fondacija.

Britanski novinar Alan Rusbridger, koji je prvi objavio u “The Guardianu” Snowdenova zapažanja, također je dobio nagradu.

Još tri osobe ovogodišnji su dobitnici Right Livelihooda: pakistanska advokatica i zaštitnica ljudskih prava Asma Jahanger, zaštitnik ljudskih prava sa Sri Lanke Basil Fernando i američki pronalazač koji je osudio posljedice klimatske promjene 1980. godine Bill McKibben.

Nagradu Right Livelihood osnovao je 1980. godine njemačko-švedski državljanin Jakob von Uexkull, bivši evropski parlamentarac Zelenih. Nastala je nakon odbijanja Nobelove fondacije da osnuje nagradu za okoliš i razvoj, što je dovelo do toga da fondacija koja je dodjeljuje nagradu nazove “alternativna Nobelova nagrada”.

Posted by on 2014-09-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login