Egipatske vlasti zabranile ulazak u zemlju zvaničnicima Human Rights Watcha

Human Rights WatchOrganizacija Human Rights Watch je saopćila da je dvojici njenih službenika zabranjen ulaz u Egipat kada su pokušali da uđu u Kairo kako bi predstavili izvještaj u vezi sa masakrima počinjenim u toj zemlji.

U saopćenju HRW-a navedeno je da izvršnom direktoru Kennethu Rothu i direktorici HRW-a za Bliski istok i Afriku Sarah Leah Whitson jučer nije dozvoljen ulazak u Egipat.

Dvoje službenika HRW-a su namjeravali da otputuju u Egipat kako bi objavili izvještaj o masakrima koji su se prošle godine u julu i augustu desili u Egiptu.

Oni su bez ikakvog objašnjenja spriječeni na aerodromu u Kairu da uđu u zemlju.

Roth je nakon toga izjavio da se egipatske vlasti ne žele suočiti sa rezultatima izvještaja koji govore da su se u Egiptu prošle godine desili pravi masakri nad civilima.

“Željeli smo da objavimo izvještaj u Egiptu, ali smo spriječeni da uđemo u tu zemlju umjesto da nam vlasti Egipta jasno objasne zašto su počinjeni masakri u toj zemlji”, rekao je on.

U pomenutom izvještaju je navedeno da su prošle godine pripadnici policije i vojske nasrnuli na demonstrante koji su podržavali svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija kad je ubijeno 1.150 osoba.

Posted by on 2014-08-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login