Ekologija povezala regiju

Bihać

Bihać

U Bihaću je završen 15. – jubilarni – sajam ekologije EKOBIS 2017., koji je ove godine okupio preko 250 izlagača iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i šire regije. Generalni pokrovitelj manifestacije je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agencija za vodno područje rijeke Save, a podršku Sajmu pružili su i kantonalna vlada te Grad Bihać.

Tokom 15 godina postojanja EKOBIS je postao prepoznatljiva sajamska manifestacija sa eko predznakom, pa su mnogi od izlagača redovni sajamski gosti i godinama septembar rezervišu upravo za boravak u gradu na Uni.

Slavko Švraka je pčelar koji je stigao iz Virovitice.

“Dolazim više godina na sajam u Bihać, gdje sam vrlo zadovoljan“ – kaže Švraka iz Virovitice.

Frana Lokas, predstavnik je Županijske komore Otočac iz Hrvatske.

„Mi već tradicionalno godinama nastupamo na Ekobisu. Naši gospodarstvenici imaju jako veliki interes za predstavljanje na ovom sajmu”, kaže Lokas.

Na sajmu prvi put izlaže Fatima Đulić iz Udruženja žena Otočka dolina iz Orašca.

„Imamo prezentaciju hrane. Imamo i ručne radove, narodne nošnje, vez. Uglavnom, naše udruženje i postoji radi očuvanja tradicije”, kaže Fatima Đulić.

Na to se nadovezuje Lamija Isaković brend-menadžer kompanije Sprind dd.

„Prvi put smo na sajmu i nadamo se da će posjetioci prepoznati naše proizvode”, kaže Isaković.

Sloveniju predstavlja Slavica Rešetan koja promoviše banjski turizam.

„Predstavljam kompaniju Sava hotels&resort i nadam se da ćemo nekoga uvjeriti da dođe u našu lijepu Sloveniju.“

Ovogdišnji jubilarni Ekobis tematizirao je vodu pa su se po prvi put zajedno predstavili i svi proizvođači flaširane vode iz naše zemlje. Organizirane su i naučne konferencije, okrugli stolovi i paneli – upravo na ovu temu, kako bi se podigla svijest i promijenile negativne statistke kada je u pitanju proizvodnja i prodaja domaće vode.

Šemdusin Dedić, federalni ministar poljopvrede, podsjetio da je voda jedan od najznačajnijih resursa.

„Mi smo zemlja koja je najbogatija vodom u cijeloj regiji. Istovremeno, u prošloj godini bilježimo vanjskotrgovinski deficit kada je u pitanju uvoz-izvoz – uvezli smo vode u vrijednosti od 133 miliona KM, a izvezli vode u vrijednosti od 36 miliona, što predstavlja deficit od 97 miliona KM. Tih 97 miliona maraka naših građana koje smo dali uvoznim preduzećima, otvorili smo nova radna mjesta u drugim državama, ojačali fondove, penzione, zdravstvene, socijalne u drugim državama, a ne u svojoj zemlji. Bosna i Hercegovina zaslužuje da mi kao građani više koristimo domaće vode, a s druge strane, da učinimo i dodatne napore da zaštitimo naše vode, da osiguramo sisteme za kontrolu kvaliteta voda koje pijemo, do upotrebe voda u poljoprivredi. Poljoprivreda je najveći korisnik voda”, poručio je Dedić.

Sejad Delić, direktor Agencije za vodni sliv rijeke Save, ističe da u BiH radi skoro 50 proizvođača flaširane vode.

“Naše vode su veoma dobrog kvaliteta, što pokazuju analize, kako stranih institucija i zavoda, tako i eksperata u oblasti voda. S druge strane, uvozimo enormne količine flaširane pitke vode, uglavnom od susjednih zemalja. Mi bismo trebali zaštititi domaću proizvodnju, zaštititi domaćeg proizvođača, takođe onemogućiti uvoz stranih voda koje ne zadovoljavaju standarde kvalitete vode”, kaže Delić.

Sajam je prema ocjeni organizatora, među kojima je Nihad Šušnjar generalni sekretar Privredne komore, bio itekako uspješan. Za narednu godinu najavljuje još bolji i sadržajniji.

„Sajam bilježi porast svih parametara, kvalitativno i kvantitativno. Imamo povećanje izlagača od 30 posto i 30 posto više štandova. Sajam se prostire na 3.000 m2 zatvorenog prostora i 8.000 m2 otvorenog prostora”, kaže Šušnjar.

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona, naglašava da je Ekobis jedan od najznačajnihih projekata BiH.

“Promovisanje eko turizma i eko poljoprivrede, naravno, kao preteča stvaranja prije svega samoodrživog razvoja. Mi želimo ovaj sajam unaprijediti da on bude broj jedan u Federaciji BiH i u državi Bosni i Hercegovini takođe. Imamo, naravno, određenih poteškoća, prije svega kad je u pitanju finansijska podrška ovom projektu. Mi, kao vlada, stavili smo se u službu Privrednoj komori, mi smo generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije, i taj ćemo trend zadržati, zato što mislimo da ovo jeste uvod u ekonomsku priču”, kaže Rošić.

Sajamsku manifestaciju uljepšali su i mališani Dnevnog centra, koji egzistira pod okriljem udruženja ‘Žene sa Une’.

Posted by on 2017-09-19. Filed under Bihać, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login