Ekolozi očekuju raskid ugovora o izgradnji hidroelektrana u NP Sutjeska

NP Sutjeska

NP Sutjeska

U banjalučkom Centru za životnu sredinu očekuju da se raskine koncesioni ugovor za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku (NP) Sutjeska.

Sporni prijedlog Prostornog plana NP Sutjeska je u utorak bez dodatnog obraloženja povučen s dnevnog reda sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, čime je, smatraju u spomenutom centru, pitanje izgradnje malih hidroelektrana u tom području ponovo dovedeno u pitanje.

Đorđije Milanović iz ekološkog udruženja „Arbor Magna“ podsjeća da su tražili od Vlade RS-a povlačenje te tačke s dnevnog reda Skupštine.

-Zašto raspravljati o planu koji je prije godinu dana povučen sa dnevnog reda uz obrazloženje da se treba dodatno ispitati uticaj hidroelektrana na životnu sredinu, a u međuvremenu, o ovom pitanju, ništa nije razmatrano – naveo je Milanović.

Ekolozi podsjećaju da su za prijedlog Prostornog plana NP Sutjeska organizacije civilnog društva i stručne institucije ocijenile da je sporan iz dva aspekta, uvrštavanjem hidroelektrana u sam plan i zonacijom, koja neke od najvrijednijih dijelova parka stavlja u treću zonu zaštite.

I Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu je rekla da su jako ohrabreni i djelomično iznenađeni ovako pozitivnim aktom Vlade.

-Očekujemo u konačnici raskidanje koncesionih ugovora i otvaranje šire stručne rasprave o samoj suštini zaštićenih područja. Sutjeska će ostati očuvana i za to ćemo koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva – kazala je ona.

Kampanja “Bitka za Sutjesku” je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

Posted by on 2015-02-06. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login