Ekstremne vrućine u BiH do kraja sedmice

vrijeme, ljeto, vrućineVal ekstremnih vrućina ponovno je zahvatio BiH, a preovladavat će pretežno sunčano vrijeme uz postepeni porast temperature, koja će ponegdje dostizati i do 40 stepeni Celzijusa, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Iz Komiteta za klimatske promjene BiH navode da je prostor čitavog Balkana ove sedmice zahvatio četvrti toplotni udar, što se dešava jednom u stotinu godina.

Najveće vrućine očekuju se sredinom sedmice, uz postepeni porast dnevne temperature od 33 do 40 stepeni Celzijusovih. Vrućine će potrajati najmanje do kraja ove sedmice, a u utorak i u petak uveče nema rashlađenja, jer se očekuju tropske noći. Čak ni jutra neće biti svježa, jer živa u termometru neće padati ispod 20. podioka.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS stižu nešto optimističnije prognoze koje najavljuju i slabije padavine oko 26. avgusta te navode da se do kraja ljeta ne očekuju velike tropske vrućine.

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, visoke temperature zadržaće se desetak dana.

Olakšanje, kažu klimatolozi, stiže tek u septembru, kada se očekuje ugodno vrijeme, ali i znatno više padavina. Prva kiša mogla bi da padne već 3. septembra, a osvježenje stiže i polovinom mjeseca. Sjever i zapad primiće standardnu količinu padavina, dok će nešto jača kiša padati na jugu, u Hercegovini.

Rekordne temperature

Statističke analize pokazuju da je avgust u pogledu srednje temperature iznad višegodišnjeg prosjeka, dok će mjesečna suma padavina biti ispod višegodišnjeg prosjeka. Cijeli Balkan je početkom ovog mjeseca mjerio rekordne temperature, a u pojedinim gradovima mjerene su najviše vrijednosti od kada se mjere temperature.

Juni, juli i avgust su za četiri do pet stepni su topliji od prosjeka, te klimatolozi tvrde da je ovo najtoplije ljeto u posljednjih sto godina.

Ljekari građanima savjetuju da se tokom velikih vrućina klone sunca od 11 do 17 sati i da piju što više vode.

Posljedice globalnog zatopljenja

Da će zime i proljeća biti bogatiji padavinama, a ljeta sušnija, sa temperaturama koje obaraju stoljetne rekorde, prognoziraju i u Komitetu za klimatske promjene BiH, koji je na ovaj ekstremni poremećaj upozorio u prvom nacionalnom izvještaju o klimatskim promjenama.

“Trenutne vremenske prilike potvrda su procjene klimatologa svijeta da je trend globalnog zatopljenja na sjevernoj polulopti, pogotovo na Balkanu, nezaustavljiv. Čak do kraja ovog vijeka temperature će biti više za šest stepeni i u svakom slučaju neće se mijenjati režim padavina”, kazao je Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, pišu Nezavisne novine.

Posted by on 2012-08-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login