Engleska: Stručnjaci zabrinuti zbog manjka inžinjera na tržištu rada

 inžinjerOporavak engleske ekonomije zavisi od osposobljavanja što više visokokvalifikovanih osoba u sektorima koji su do prije par godina bili zahvaćeni deficitom. Vladin savjetnik je prije nekoliko dana upozorio na manjak inžinjera u toj državi i da zbog toga ekonomija stagnira.

Prof. John Perkins, vodeći savjetnik u Ministarstvu za biznis, inovacije i vještine, identifikovao je ovaj problem i ranije, ali je sada on mnogo veći. Kako sam kaže, potražnja za kvalifikovanim inžinjerima je sve veća i ne smije biti zanemarena.

Zatražio je od svoje vlade da reaguje što prije. Apelirao je i prosvjetne radnike da motivišu svoje učenike kako bi se uspjerili u to polje. “Mlade i talentovane osobe su među nama, samo što ih ignorišemo, a to im ubija želju za rad”, rekao je Perkins.

Sekretar navedenog ministarstva, Vince Cable, je rekao kako premali broj tinejdžera voli primjenjene nauke.

“Inžinjeri moraju imati jake temelje i matematici i prirodnim naukama, pogotovo fizici. Broj mladih osoba koji biraju ove predmete nakon 16. godine je relativno mali, pogotovo među ženama”, rekao je Cable.

Posted by on 2014-03-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login