EU kontroliše svoj novac za poplavljena područja u BiH

Orašje, poplave“Radimo najbolje što možemo, a na onima koji dobijaju naš novac je da kažu da li su zadovoljni načinom na koji se on koristi”, navode u Evropskoj komisiji. USAID kaže da je malo sredstava otišlo za pomoć nastradalim.

Evropska unija je početkom jula krenula u primjenu prvog paketa pomoći namijenjenog za sanaciju poplavljenih područja u BiH. U Evropskoj komisiji kažu da se, konkretno, radi o prvoj tranši od 42 miliona evra, koji dolaze iz evropskih fondova. “Kada je u pitanju novac EU namijenjen za sanaciju poplavljenih područja u BiH, mi vrlo dobro znamo šta dajemo, kako i ko to kontroliše”, naglašava za Dojče vele portparol komesara za proširenje, Peter Stano.

U Briselu kažu da su u posljednjih mjesec dana čuli za navode o mogućim zloupotrebama novca namijenjenog za sanaciju i prevenciju štete od poplava u BiH, ali i objašanjavaju da Evropska komisija ima kontrolu samo nad novcem iz evropskih fondova, dok se u BiH koristi i novac iz drugih izvora, kao što su državni budžet, donacije UN-a, međunarodne organizacije, donacije SAD-a i druga bilateralna pomoć. “Različiti donator sami kontrolišu svoje donacije ili zajmove i zato mi ne možemo da komentarišemo način na koji se taj novac troši. Ono što možemo da kažemo jeste da podržavamo princip zasnovan na vladavini prava. Ako postoje optužbe ili sumnje o zloupotrebi, one moraju biti ispitane i primijenjene moguće konsekvence”, navodi Stano u razgovoru za Dojče vele.

Nema ultimatuma BiH od strane EU

U sjedištu Evropske komisije u Briselu ponavljaju da je prioritet da se novac namijenjen poplavljenim područijima iskoristi na najbolji mogući način, kako bi se pomoglo žrtvama i radilo na rekonstrukciji, ali i prevenciji. Kada je u pitanju pomoć koja dolazi iz evropskih fondova onda se ona u Bosnu i Hercegovinu dostavlja preko delegacije EU u Sarajevu, a ne preko loklanih vlasti. “Mi radimo najbolje što možemo da pomognemo i ispunimo ono što smo obećali, ali je na onima koji dobijaju naš novac da kažu da li su zadovoljni načinom na koji se on koristi”, navode u Evropskoj komisiji.

Istovremeno u Briselu se dodaje da sa evropske strane ne postoji razlog za postavljanje bilo kakvog ultimatuma koji bi se odnosio na izveštaj o trošenju evropske pomoći. “Koliko mi znamo za 16. oktobar najavljen je redovni tehnički sastanak eksperata, koji je dogovoren još u julu tokom održavanja same donatorske konferencije u Briselu. Cilj tog sastanka jeste da se proceni dosada urađeno i koji bi to bili sledeći koraci u primeni novca sakuljenog tokom konferencije”, objašanjava Stano.

USAID: nesposobni i gramzivi političari

“Nezavisne novine” iz Banjaluke su nedavno objavile vijest, koju je prenijela i njemačka novinska agencija dpa, da su “SAD zatražile da se razjasni šta je sa pola milijarde eura pomoći, namijenjene žrtvama poplava u maju”. Na ovu temu je na blogu, na stranici Ambasade SAD-a u BiH objavljen tekst u kojem se kaže da su «voditelj ureda Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini David Barth i američki vojni ataše u toj zemlji pukovnik Scott Miller oštro optužili bosanskohercegovačke vlasti za nesposobnost i gramzivost, posebno osudivši činjencu da brojni ljudi pogođeni poplavama u BiH od države nisu dobili nikakvu pomoć.

“Iako imamo različite odgovornosti i partnere”, obojica smo se osobno uvjerili u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama da odgovore na potrebe građana‘, napisali su Barth i Miller kao gosti-bloggeri na službenim internetskim stranicama Ambasade SAD-a u Sarajevu. Bez uvijanja i diplomatskih fraza u tekstu pod naslovom ‘Nečuveno’ iskazali su ogorčenje činjenicom da su se političari u BiH pokazali nesposobnim pomoći svojim građanima kada im je to najpotrebnije.

Političari u BiH još nemaju plan za oporavak poplavljenih područja

“Političari u BiH su se pokazali nesposobnim ili nespremnim pratiti napore međunarodne zajednice, makar i polovično, odlučujući se ponašati po svom standardnom običaju – favorizirajući interese stranake, tajne dogovore i prebacujući krivnju na drugoga‘, napisali su direktor USAID-a u BiH i američki vojni ataše. Podsjetili su da je međunarodna zajednica na donatorskoj konferenciji održanoj u julu osigurala više od 800 miliona eura kako bi se pomoglo poplavljenim područjima u BiH, pri čemu je pola milijarde eura izdvojeno za pomoć i oporavak od poplava. ‘Malo je šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili općina. Četiri je mjeseca prošlo od prvih poplava, a političari u BiH niti imaju kakav plan niti ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak. Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih vodećih političara.

Umjesto toga, ti isti čelnici su brzo iskoristili međunarodnu pomoć da napune kase kojima pokrivaju postojeće rupe u proračunu koje su nastale kao rezultat njihove politike. Vrlo malo sredstava je otišlo za pomoć poplavljenim a (političari) sada traže preostala sredstva!’, stoji u tekstu u kojemu se političari u BiH dodatno optužuju da su i tokom poplava pokušavali dijeliti ljude po etničkim osnovama na čemu svo vrijeme grade ‘osobne imperije ponavljajući priče o tome kako razlike među etničkim grupama ne dopuštaju zajedničko funkcioniranje’. Barth i pukovnik Miller poručili su građanima BiH da sve to imaju u vidu kada 12. oktobra izađu na izbore i odluče se za bolje od ovoga što sada imaju i traže odgovornost.

dw / bih-x

Posted by on 2014-10-12. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login