EU protiv vojne vježbe Rusije i Srbije

 vojne vježbe Rusije i Srbije Rusija planira izvođenje vojnih vježbi sa Srbijom na svojoj teritoriji tokom ove godine, javljaju ruski mediji, a Europska unija je saopćila kako Beograd ovim šalje „pogrešne signale“ Uniji čiji dio pokušava postati.

Kako je ranije najavio ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, nakon sastanka sa kolegom iz Srbije, Bratislavom Gašićem, „Slovensko bratstvo“, zajednička vježba sa Srbijom i Bjelorusijom, bit će održana na teritoriji Rusije.

„Posvećujemo mnogo važnosti velikim vježbama, planiranim za ovu godinu, zajedno sa kolegama iz Bjelorusije. Pokušat ćemo sve uraditi da naši veoma važni padobranci demonstriraju svoj profesionalizam, obuku i vještine“, dodao je Šojgu koji je oficirima iz Srbije dodijelio medalje „za jačanje vojne saradnje“.

Gašić je kazao kako je „sretan“ što će Srbija učestvovati u manevrima.

Na upit EurActiva da komentira ove vijesti, Maja Kocijančič, glasnogovornica Evropske komisije je kazala: „Prema trenutnim okolnostima, takva vojna vježba poslala bi pogrešan signal. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa svojom posvećenosti EU i procesom pridruženja.“

Ministarstvo odbrane: Balansirana politika

Nakon ove izjave, reagiralo je Ministarstvo odbrane Srbije koje je istaklo kako „vodi balansiranu spoljnu politiku“. Također se navodi da Ministarstvo „neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju najboljih mogućih odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Republike Srbije, četiri stuba spoljne politike i definisanim nacionalnim interesima“.

„Na taj način, ne samo da je u funkciji državne spoljne politike, već permanentno razvija i sopstvene sposobnosti i kapacitete. Kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji, posebno na bilateralnom planu, treba naglasiti da su u fokusu Ministarstva odbrane svakako aktivnosti koje maksimalno mogu da doprinesu stalnom podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije“, stoji u saopćenju.

Navodi se kako se prije svega misli na praktične oblasti saradnje koje predstavljaju zajedničke vježbe i obuka sa predstavnicima oružanih snaga drugih država.

„U navedenoj oblasti, Ministarstvo odbrane trenutno ima najrazvijeniju saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i državama EU, sa kojima na bilateralnom i multilateralnom planu učestvujemo na više od polovine od ukupnog broja međunarodnih vežbi na godišnjem nivou“, dodaje se.

„Kada je reč o aktivnostima sa Oružanim snagama Ruske Federacije, Ministarstvo odbrane poklanja istovetnu pažnju kao i sa drugim ključnim partnerima, ali u ovom momentu, to nije ni približno na nivou koji ostvarujemo sa drugim partnerima“, ističu iz ovog ministarstva.

Zvanični Beograd se nije pridružio sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Posted by on 2015-08-20. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login