EU razmatra 10 akcija za izbjegavanje stradanja migranata

imigrantiEvropska unija razmatra deset “hitnih” akcija za suočavanje s imigrantskom “krizom” na Sredozemnom moru, nakon crne serije smrtonosnih brodoloma.

– Moramo preduzeti direktne, praktične i suštinske mjere. Ako ne djelujemo sada, kriza će poprimiti opasne proporcije narednih mjeseci – upozorio je evropski povjerenik Dimitris Avramopoulos predstavljajući novinarima svoj akcioni plan.

Ova plan u potpunosti podržavaju ministri vanjskih i unutarnjih poslova EU koji su se hitno sastali u Luxembourgu, kazao je on obrativši se novinarma zajedno sa šeficom diplomacije Evropske unije Federicom Mogherini.

Plan će u četvrtak biti prezentiran šefovima država EU na vanrednoj sjednici u Bruxellesu, sazvanoj nakon novog brodoloma u nedjelju u blizini libijskih obala, u kojem je bilo oko 700 mrtvih.

Plan EU predviđa više sredstava za agenciju Frontex i za njenu operaciju pomorskog nadziranja Triton, doznaje se iz više diplomatskih izvora.

– Treba više sredstava, više brodova – kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, za kojeg ova operacija treba da sudjeluje i u spašavanju migranata.

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius je obećao “odlučnu borbu protiv trgovine ljudima jer vodiči su kriminalci, i onih koji ih financiraju”.

Posted by on 2015-04-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login