Eu.TERPE- Poziv za kompozitore u međunarodnom projektu, tema izbjeglička kriza

Udruženje “Urban” Sarajevo, partner na projektu EU.TERPE, sufinansiranom od programa Kreativna Evropa, poziva kompozitore iz Bosne i Hercegovine za učešće u međunarodnom projektu i kreaciji kompozicije.

izbjeglice

izbjeglice

Kompozicija će imati međunarodnu premijeru na tri koncerta u 2018. godini na tri lokacije, Italija, Španija i BiH, a zainteresirani kompozitori više informacija mogu dobiti na web stranici: eu-terpe.com.

Odabranom kandidatu će biti pokriveni svi troškovi umjetničke rezidencije, odlaska na koncerte te se nudi mogućnost promocije na međunarodno priznatom projektu.

Projekt obuhvata saradnju Sirijskog orkestra u egzilu (SEPO) sa dva orkestra iz Evrope (Forli i Almeria) te je osim visokog umjetničkog značaja bitan i sa aspekta inkluzije.

Iako se projekt prvenstveno odnosi na umjetnički izraz i muzičke ko-kreacije i želi da vrati i obnovi interesovanje za klasičnu muziku, posebno kod mladih, poseban sastav partnerstva jasno nudi priliku da razmišljaju zajedno o izbjegličkoj krizi u Evropi.

Tema izbjeglica je od izuzetnog značaja za zemlje učesnice EU, a njihovi građani su zabrinuti da će priliv izbjeglica povećati vjerovatnoću terorizma, saopćeno je iz Udruženja Urban.

U zemljama EU ovaj negativni pogled na izbjeglice je vezan za negativne stavove o muslimanima. Kao posljedica svega toga, ne vidi se da rast raznolikosti čine zemlju boljom i vjeruje se da Evropska unija radi loš posao u vezi sa izbjegličkom krizom.

Partneri u projektu su: Asocijacija Musicale Bruno Maderna, Asocijacija “Amigos de la Orquesta Ciudad de Almeria i Udruženje URBAN Sarajevo.

Posted by on 2017-08-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login