Euroazijska ekonomska unija od 1. januara

Kina, ekonomijaLideri Rusije i još četiri bivše sovjetske države u Moskvi su sklopili savez namijenjen jačanju njihove međusobne ekonomske integracije.

Euroazijska unija, čije su članice Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan, bit će zvanično formirana 1. januara, prenosi Tanjug.

Osim slobodne trgovine, njene članice će uskladiti finansijske sisteme i regulirati industrijske i poljoprivredne propise, kao i politiku na tržištu rada i transportne mreže, prenosi  AP.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će nova unija, koja će brojati 170 miliona ljudi, imati zajedničku ekonomsku aktivnost vrijednu 4.500 milijardi dolara.

“Euroazijska integracija je bazirana na zajedničkoj koristi i uzimanju u obzir zajedničkih interesa”, kazao je on nakon razgovora.

Međutim, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je nakon sastanka oštro kritizirao Moskvu zbog nanošenja štete bjeloruskim ekonomskim interesima, kada je donesena odluka da se ograniči izvoz iz Bjelorusije u Rusiju.

Profit Bjelorusije

Bjelorusija, koja se nalazi između Rusije i članica Evropske unije, Poljske i Litvanije, ostvarila je veliku dobit zbog odluke Moskve da se zabrani uvoz hrane iz Evropske unije. Ta odluka je donesena kao odgovor na sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji.

Bjelorusija je profitirala tako što je povećala uvoz hrane iz zemlja Evropske unije, koju je zatim preprodavala Rusiji.

Ruske vlasti su na taj potez odgovorile zabranom uvoza bjeloruskog mlijeka i mesa,navodeći sanitarne razloge.

Također je Moskva zabranila tranzit bjeloruske hrane namijenjene Kazahstanu, zbog sumnje da veliki dio te hrane završi u Rusiji tokom transporta kroz tu zemlju.

“Prekršivši sve međunarodne norme, suočili smo se sa zabranom tranzita”, kazao je Lukašenko. “To je bio unilateralan potez, bez ikakvih konsultacija”.

Rusija je pokušala da nagovori Ukrajinu da pristupi Uniji, ali bivši Moskvi naklonjeni predsjednik je u februaru svrgnut nakon višemjesečnih protesta. Rusija je zatim anektirala Krim, a proruska pobuna se raširila na istoku Ukrajine.

Posted by on 2014-12-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login