Evropske institucije pomažu oporavak albanskog turizma

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) uložiće 100 miliona evra u oporavak albanskog turizma i jačanje konkurentnosti u toj oblasti u regionu.

Ksamil, Albanija
Ksamil, Albanija

EBRD je dala zajam od 60 miliona evra za sufinansiranje infrastrukturnih projekata povezanih sa turizmom, poput poboljšanja puteva, vodovoda i sistema otpadnih voda.

Novac će biti uložen u opštine Berat, Korča, Fjer i Skadar, bez jasnih uslova zajma.

EU je dala bespovratnu pomoć od 40 miliona evra, koja će se koristiti za restauraciju, unapređenje i razvoj kulturnog i prirodnog naslijeđa.

I EBRD i EU će ponuditi tehničku pomoć i mogućnosti obuke kako bi pomogli poboljšanju turističkih standarda i osigurali da više žena učestvuje.

Turizam u Albaniji se posljednjih godina sve više razvija i sada čini 8,5 odsto BDP-a zemlje.

Broj stranih turista se od 2013. do 2019. godine udvostručio, na 6,4 miliona.

Albanija ima obalu dugu 475 kilometara, a kontinentalni dio je uglavnom brdovit, što daje mogućnosti za razvoj i planinskog i pomorskog turizma.

Međutim, broj turista je sada prepolovljen u odnosu na isti period prošle godine usljed prošlogodišnjeg zemljotresa u Draču i pandemije korona virusa.

Posted by on 2020-10-09. Filed under Ekonomija, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login