Evropske online firme brinu nova pravila o PDV-u

euro

euro

Nova evropska pravila o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koja stupaju na snagu 1. januaru 2015. godine, a kojima se želi spriječiti da se milijarde eura poreznih prihoda izgube u zakonskim rupama, dovela su neke kompanije u tešku situaciju, pišu evropski mediji.

Prema pravilima koja se odnose na telekomunikacije, radio-televizijsko emitiranje i firme koje pružaju e-usluge, PDV će se naplaćivati u državi u kojoj sjedište ima potrošač a ne prodavač, piše EUobserver.

Prema sadašnjim pravilima, PDV na e-knjige ili skidanje muzike s interneta naplaćuje se u državi u kojoj kompanija ima sjedište, što je omogućilo divovima kao što su Amazon i Apple da sjedišta osnuju u zemljama s niskim stopama PDV-a poput Luksemburga.

Novi sistem omogućit će veliko povećanje prihoda nekim zemljama poput, naprimjer, Velike Britanije, koja očekuje dodatnih 390 miliona eura godišnje, no neke male kompanije izgubile su se u složenim pravilima.

John McCarthy, glavni direktor Taxama, firme koja pomaže drugim kompanijama da se snađu u tim promjenama, kaže da je među njima zavladala „sveopća zbrka“ i „nevjerica“.

Složene odredbe

Pravila nalažu firmama naplatu PDV-a ondje gdje živi potrošač, no stope PDV-a u EU veoma se razlikuju.

Firme se mogu prijaviti nacionalnoj kontakt tački za registraciju PDV-a – tako mogu izbjeći da moraju prijavljivati PDV za svaku državu članicu u kojoj imaju klijente.

No, odredbe o potrebnim informacijama su složene. Da bi se utvrdilo gdje se neki potrošač nalazi – ponekad to nije jasno, jer se plaćati može putem PayPala – firma treba dva dokaza kao što su broj kreditne kartice i adresa. Te informacije kompanija, također, mora čuvati do deset godina, a to postavlja i pitanje sigurnosti i zaštite podataka.

Male kompanije (od kojih su neke do sada bile izuzete od PDV-a) postat će od januara prvi put obveznici PDV-a. Pravila pogađaju niz prodavača od proizvođača igračaka do proizvođača aplikacija, e-izdavača i čak onih koji prodaju obrasce za pletenje ili upute za izradu nakita.

„To je za firme posve nov proces. Pomalo je zastrašujuće“, ističe McCarthy.

„Prodavači e-usluga često nemaju mnogo informacija o svojim kupcima. Do sada su štoviše pokušavali ne prikupljati te informacije jer je to prepreka prodaji“, rekao je, govoreći o obvezi utvrđivanja sjedišta kupaca.

Tu su i odredbe o izdavanju računa koje se razlikuju od zemlje do zemlje, redovnim revizijama i kvartalnim povratima poreza.

Književnica Juliet McKenna kaže da će nova pravila smanjiti njena primanja. Pisci poput nje, kaže, traže i druge izvore prihoda osim Amazona kako bi prodali svoje knjige.

„Jedan od glavnih izvora prihoda je neovisno izdavaštvo. Ali, ako to sada mora ići preko Amazona ili neke druge treće strane koja može ispuniti te nove odredbe, to odmah skida 30 posto našeg profita“, ističe ona.

Pravednija distribucija prihoda

Rosie Slosek, savjetnica za prijave poreza za slobodna zanimanja u Velikoj Britaniji, kaže da na male digitalne kompanije poput njene pada „administrativni teret primjeren korporacijama“.

Taxamo bilježi „veliko povećanje prometa u posljednje tri sedmice“, jer ljudi počinju shvaćati implikacije novih pravila.

Dijelom je to zato što su konačne pojedinosti novog sistema PDV-a dogovorene tek početkom ove godine. Nacionalne porezne vlasti uz to nemaju dovoljno interesa da skreću pažnju na nova pravila jer će dodatni porezni prihodi odlaziti u druge države.

Evropska komisija ističe da će novi sistem osigurati pravedniju distribuciju prihoda, a centralna kontaktna tačka za registraciju PDV-a firmama će pojednostaviti proces.

Iako su nova pravila dogovorena prije nego su mikro e-usluge postale toliko popularne, zvaničnici EK ističu da je od tada uloženo mnogo truda u informiranje poslovne zajednice o predstojećim promjenama.

Najveći gubitnik od promjene sistema bit će Luksemburg – oko 70 posto prihoda od PDV-a prema njegovim vlastitim procjenama.

S druge strane, neki smatraju da pravila ne idu dovoljno daleko. Gerhard Huemer iz Ueapmea, koji zastupa male firme, zadovoljan je novim zakonom jer uvodi jednaka pravila za sve, velike i male kompanije koje ne mogu tako lako premještati svoja sjedišta u države s niskim porezima.

Napominje ipak da većina malih firmi koje zastupa njegova organizacija nisu zahvaćene novim pravilima, a on smatra da bi ona trebala biti proširena i na druge sektore kao što je građevinarstvo.

Posted by on 2014-12-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login