Evropski naučnici za spas Gornje Neretve: Rezultati istraživanja kao snažan argument u zaštiti rijeke

U sklopu projekta “Sedmica istraživanja na Neretvi”, koji se održavao od 28. juna u mjestu Ulog, tim od 45 biologa, ekologa, naučnika i istraživača iz BiH, regije i cijele Europe, boravio je u kampu na Neretvi i istraživao bioraznolikost ovog jedinstvenog riječnog sistema na kome je planirana izgradnja velikog broja hidroelektrana.

Naučnici, Neretva
Naučnici, Neretva

Cilj je da rezultati istraživanja, a prvi dio trebao bi biti objavljen krajem ovog mjeseca, budu snažan argument za inicijativu za zaštitu gornjeg toka Neretve.

Napomenimo, osim hidroelektrane Ulog, čija je izgradnja u poodmakloj fazi, potpunom uništenju gornjeg toka Neretve prijeti eventualna realizacija druge i treće faze projekta “HES Gornja Neretva”, u sklopu kojih je planirana izgradnja čak sedam malih hidroelektrana: MHE “Grebenac ušće”, MHE “Medenik”, MHE “Igaščica”, MHE “Grebenac“ – Krupac”, MHE “Trnovica”, MHE “Plačikus” i MHE “Uloški Buk”.

“Mnoge rijeke već su i uništene. U BiH je do sada izgrađeno 112 hidroelektrana, a još oko 360 ih je planirano ili već u nekoj fazi izgradnje. Definitivno je pritisak na naše rijeke ogroman, a zapravo bi trebalo biti suprotno. Rijeke moraju biti netaknute, ovakve kakve jesu, dostupne građanima da ih slobodno koriste i itekako su značajne za očuvanje biljnih vrsta”, izjavila je ranije Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu, koordinatorica “Sedmice istraživanja na Neretvi”.

Naglasila je da dobiveni rezultati ukazuju da se radi o nevjerovatnom prirodnom blagu koje mora biti sačuvano.

“Izgradnja nabrojanih malih hidroelektrana označila bi kraj Neretve kakvu poznajemo. To bi postala mrtva rijeka”, upozoravaju ekološki aktivisti Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Ovo istraživanje organizirla međunarodna organizacija RiverWatch u partnerstvu s Centrom za životnu sredinu.

Foto: Save the Blue Heart of Europe i Robert Oroz

Posted by on 2022-07-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login