Ferijalni rad u inostranstvu: Studenti se vraćaju u Njemačku

ferijalni radFerijalni rad studenata izuzetno je važan i koristan jer na taj način studenti, osim usavršavanja jezika, dolaze i do praktičnih znanja i vještina u radu, a naravno zarade i novac koji im dobro dođe tokom školovanja.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH već godinama omogućava bh. studentima da svake godine obave ferijalni rad u SR Njemačkoj.

“U protekloj godini na javni poziv studentima za ferijalni rad u SR Njemačkoj dobili smo 192 prijave (odobrena kvota je bila 200 studenata). Od tog broja, 122 studenta su dobila radnu dozvolu, a na kraju 88 kandidata je prihvatilo ponudu, a 34 nisu”, kažu u Agenciji.

Spremnost

Kako su naveli, za ovu godinu je odobrena kvota od 150 studenata, a Agencija je zaprimila prijave 286 studenata koji će biti testirani iz znanja njemačkog jezika.

– Dosadašnja iskustva studenata govore da su oni zadovoljni radom u Njemačkoj. To se najbolje vidi iz toga što jedan dio studenata koji je bio putem ovog programa u Njemačkoj, sada već svako ljeto ide i radi u Njemačkoj, a putem direktnih kontakata sa poslodavcem kod kojeg su već radili, pojašnjavaju iz Agencije.

Kako su naglasili, studenti najčešće dobijaju poslove u ugostiteljstvu pomoćni radnici u hotelima i odmaralištima, radnici u restoranima, a rjeđe se odnose na poslove u poljoprivredi.

Međutim, ne ide sve glatko. Naime, kako su istakli u Agenciji za rad i zapošljavanje, profesori često zakazuju ispitne termine za vrijeme ferija i zbog toga svake godine dosta studenata ne ode na rad u Njemačku.

– Drugi učestali problem jeste što nisu svi studenti spremni da rade u svim dijelovima Njemačke. Većinom svi žele na jug, gdje ili imaju rodbinu ili prijatelje, dok radne ponude dolaze iz svih dijelova Njemačke. Broj odobrenih radnih dozvola i broj prihvaćenih radnih ponuda to najbolje oslikava, kažu u Agenciji.

S druge strane, osim Agencije koja obezbjeđuje ferijalni rad bh. studentima u BiH djeluje i IAESTE BiH LC Sarajevo – Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata koje funkcioniše na principu reciprociteta,  tako da je broj praksi koje pružaju bh. studentima jednak broju praksi koje prikupe za strane studente.

Spremnost bh. kompanija

“Saradnja sa kompanijama u BiH nije jednostavna, što je i razumljivo jer nemaju mnogo iskustva u ovakvom vidu saradnje. Često imamo problema da ne dobijemo uopšte priliku da izložimo naš rad kompanijama, međutim, ukoliko dobijemo tu priliku u većini slučajeva se kompanija odluči na saradnju”, kazao je za Oslobođenje Zlatan Ajanović iz IAESTE-a BiH.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini su sarađivali sa kompanijama poput Prevent Sarajevo, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA, Petrolinvest d.d, Comp-2000 d.o.o, Info Studio d.o.o, Rama-Glas d.o.o. i druge koje su ponudile mjesta za 25 studenata iz inostranstva.

Ajanović je izrazio nadu da će se bh. kompanije i ove godine odazvati njihovom pozivu i obezbijediti obavljanje prakse inostranim studentima u BiH.

Posted by on 2014-01-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login