Festival planinarstva u junu na Prokoškom jezeru

Prokoško jezero

Prokoško jezero

Planinarsko društvo “Vranica” Fojnica organizator je Dana planinara – Festivala planinarstva Federacije BiH, koji će od 12. do 14. juna biti održan na Prokoškom jezeru na planini Vranica.

Najavljena je kao jedna od najmasovnijih manifestacija poklonika planinarstva, planina i aktivnog življenja, a prema procjenama očekuje se više od 3.500 sudionika iz Bosne i Hercegovine i država regije.

Festivalska dešavanja obuhvatit će radionice, panel diskusije, promocije knjiga, projekcije filmova, druženje s najboljim alpinistima, prezentacije specijalističke opreme.

Trodnevna festivalska dešavanja će na jednom mjestu sublimirati sve ono što planinarstvo kao sociološki fenomen i pokret predstavlja – od planinarskih pješačkih i biciklističkih tura grebenima Vranice, do njenih najatraktivnijih vrhova, letova paraglidera, pa do druženja ljudi koje veže ljubav prema planini.

Manifestacijom te vrste želi se promovirati odgovoran odnos prema prirodnom naslijeđu i kroz koncept ekološkog turizma kao važnog dijela održivog razvoja BiH te važnost zdravog života kroz boravak u prirodi i redovne fizičke aktivnosti.

Kao jedna od značajnih aktivnosti je i okrugli stol pod nazivom “Spomenik prirode Prokoško jezero – trenutno stanje, prognoza evolucije eventualni namjerni antropogeni zahvati u cilju produžetka postojanja jezera”, koji će okupiti ekologe, planinare i predstavnike nadležnih državnih organa i institucija.

Zaključci s tog skupa poslužit će za planiranje i izvođenje zahvata usmjerenih prema zaustavljanju regresivnih procesa Prokoškog jezera.

Po koncepciji, aktivnostima i ciljevima Festival planinarstva je komplementaran s ciljevima državnih i entitetskih strategija i politika razvoja, posebno održivog razvoja turizma kao bazične djelatnosti te kao takav implicira jačanje svijesti o vrijednostima koje BiH ima.

Kako organizator navodi taj projekt je komplementaran i s federalnom strategijom okoliša i njenim načelima, smjernicama, općim i specifičnim ciljevima, tim više što se manifestacija održava u samom nukleusu zaštićenog prostora koji je spomenik prirode.

Suorganizator manifestacije je Planinarski savez BiH/FBiH, a pokrovitelj načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Planinarsko društvo “Vranica” Fojnica je neprofitabilno udruženje, a u središtu pažnje im je jačanje svijesti šire javnosti o vrijednostima prirodnog i drugog naslijeđa koje je u opasnosti od nestanka zbog nebrige i neznanja.

Prokoško jezero smješteno je u središtu planine Vranica, na nadmorskoj visini od 1.636 metara. Okružuju ga najviši vrhovi Vranice – Treskavica (2.023 m.n.v.), Ločika (2.107 m.n.v.), Krstac (2.069 m.n.v.) i najviši vrh Nadrkstac (2.112 m.n.v.).

Prokoško jezero je kao jedinstveni geomorfološki fenomen pod zaštitom države, od 2004. godine ima status spomenika prirode, a prema ovim prostorno-planskim rješenjima predviđeno je povećanje razine zaštite.

Posted by on 2015-05-05. Filed under Fojnica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login