Festival umjetnosti u Beču

BečFestival umjetnosti u Beču, Vienna Art Week trajat će do 23. novembra, a pod ovogodišnjim motom “Running minds” slavi 10. rođendan donoseći intenzivnu sedmicu umjetnosti.

Vlasti grada Beča ovim festivalom žele pokazati da Beč već odavno nije samo grad muzike i kulture općenito, nego da visoko cijeni i umjetnost, prije svega likovnu.

Jedan od vrhunaca manifestacije su mnogobrojne izložbe, među kojima se izdvajaju “Through Maidan and Beyond” koja pokazuje djela kao reakciju na aktuelna dešavanja u Ukrajini te “The Defined Space”, koja se bavi ritualom i značajem rukovanja sa socijalnog, političkog i ekonomskog aspekta.

Razgovori s kustosima i pozvanim gostima, kao i obilasci galerija i izložbenih lokacija nadopunjuju program.

Prvi put zastupljen je i Institut kulture iz Kine sa svojom umjetnošću.

Vienna Art Week je festival kulture nastao prije deset godina nakon udruživanja 11 bečkih institucija kulture u umjetnički klaster “Art Cluster Vienna”, koji u međuvremenu broji 25 članova.

Među njima su i Albertina, Akademija likovnih umjetnosti, Kunsthalle Wien, Umjetničko-historijski muzej (KHM), Wien Museum, te Univerzitet za primjenjenu umjetnost.

Festival broji i 70 partnera koji ovaj maraton umjetnosti koristi kao odskočnu dasku u svijet umjetnosti, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Posted by on 2014-11-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login