FHMZ: U decembru 2015. u Sarajevu 22 dana s maglom, najtopliji zabilježeni decembar na Bjelašnici

 

Sarajevo, magla

Sarajevo, magla

Preliminarna klimatološka analiza decembra 2015. koju je sačinio Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) pokazala je da su u Sarajevu zabilježena 22 dana s maglom. Zadnji put veći broj dana u decembru s maglom u Sarajevu registrovan je 1971. u trajanju od 29 dana, a decembar 1974. imao je također 22 dana s maglom.

Srednje temperature zraka tokom decembra 2015. kretale su se između -1,2° C u Bugojnu i 7,1° C u Mostaru. U planinskim područjima srednje temperature zraka kretale su se u rasponu od – 0,2° C na Bjelašnici do 1,2° C na Ivan Sedlu.

Temperaturna odstupanja od normalne vrijednosti temperatura tokom decembra koja se odnosi na period od 1961. do 1990. bila su pozitivna, osim u centralnim kotlinskim područjima Bosne gdje je srednja mjesečna temperatura bila niža od prosjeka.

Odstupanje srednje temperature zraka od prosječnih decembarskih temperatura kretala su se od – 0,8° C u Sarajevu i Bugojnu do 4,7° C na Bjelašnici.

Na Bjelašnici je decembar 2015. sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka od -0,2° C bio najtopliji decembar u čitavom raspoloživom nizu od početka zvaničnih mjerenja. Srednja temperatura zraka na Bjelašnici je u decembru bila veća u odnosu na Mjernu stanicu Sarajevo – Bjelave, što nije zabilježeno nikada otkako postoje mjerenja.

Analiza mjesečnih količina padavina izraženih u procentima prosječnih vrijednosti pokazuje da su se tokom decembra 2015. odstupanja u odnosu na normalne količine padavina kretala između 0 posto u Mostaru i Livnu i 12,3 posto Bihaću.

Izmjerene količine padavina bile su veoma oskudne i kretale su se u rasponu od 0 mm u Mostaru i Livnu do 13,7 mm u Bihaću.

U čitavom raspoloživom nizu od početka službenih mjerenja u Bosni i Hercegovini, prvi put u Mostaru i Livnu nisu registrovane padavine u decembru. Do sada najmanja količina padavina izmjerena u decembru u Mostaru iznosila je sedam mm (1948.), a u Livnu 4,9 mm (1948.).

Na MS Bihać, Bjelašnica i Bugojno izmjerene količine padavina u decembru 2015. su najmanje za mjesec decembar od početka zvaničnih mjerenja u BiH.

Broj sati sijanja sunca u decembru iznosio je na MS Zenica 14, MS Sarajevo 57, Bihać 123, Bjelašnica 186 i Mostaru 220 sati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Posted by on 2016-01-06. Filed under Bihać, Bugojno, Livno, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login